Over Mangiamo!

Zeventien jaar geleden emigreerde ik naar Italië, Il Belpaese. De laars van schoonheid en verval, een georganiseerde zonnige chaos. Samenleving van dolce vita en keiharde realiteit. Een land vol nieuwe smaken en heerlijke geuren, te veel zelfs om in een leven te kunnen bevatten.
De Italiaanse keuken is misschien wel de populairste keuken ter wereld en Italianen hebben een enorm talent om te genieten van de rijkdommen van het land: groente, fruit, graan, peulvruchten,
vlees, kaas en wijn. Daar moest ik iets mee, daar ging ik in op. Ik ging koken zoals mijn nieuwe landgenoten deden. Dit was mijn zelfbedachte heerlijke inburgeringscursus!


Italianen zijn wat ze eten en dat wilde ik leren kennen. Over de schouder van mijn schoonmoeder keek ik mee in de pannen, we maakten samen verse pasta en risotto, ik snuffelde in haar kookboeken
en las over de achtergronden van streekgerechten. Zij leerde me nieuwe ingrediënten te gebruiken, haar fijne kneepjes en ze vertelde honderduit over gerechten uit haar geboortestreek.Langzaam maar zeker ging Italiaans praten beter en daarom vroeg ik vrienden en kennissen, buren en vakmensen ook het hemd van het lijf. Spelenderwijs drong ik door tot de ziel van de Veneti, hun tradities en geschiedenis.
En gaandeweg zag ik dat ook een Nederlandse zonder koksdiploma lekker Italiaans kan leren koken. Een beetje aandacht, een snufje liefde en goede ingrediënten volstonden. In Mangiamo! vertel ik mijn verhaal. Ik laat zien wat we eten in de Veneto en geef de inwoners van de streek uitgebreid het woord. Hun keuken is zo veel meer dan polenta, tiramisù en spritz en is heel anders dan de Siciliaanse of Toscaanse keuken. Geniet van bijzondere gnocchi van de almboerderij, verrassend gevulde pasta, stoofpotjes van verbazingwekkende soorten vlees en ouderwetse peperkoekjes die je vlak voor de maaltijd eet.

Mangiamo! gaat, net als mijn blog Italiaans koken met Antoinette, niet mee met de heersende trends, omdat het de traditionele keuken van de Veneto beschrijft. Dat betekent dat ik kook en bak met boter en wijn, kristalsuiker gebruik en veel vertel over vlees en pasta.

De gerechten zijn niet moeilijk om te maken maar je bent over het algemeen niet klaar in een kwartier. En hier en daar moet je moeite doen om de benodigde ingrediënten te verzamelen. Niet alles staat voor je klaar in de supermarkt of de speciaalzaak. Bouw daarom net als de Italianen een goede band op met je leveranciers. Praat over producten, wensen en verwachtingen met je slager,
groenteman, bakker, de mensen van de Turkse supermarkt en van de webwinkel. Ze zullen je vast graag helpen! En bedenk, ook in Italië liggen ingrediënten niet altijd direct voor het grijpen en moet je soms moeite doen om alle benodigdheden te verzamelen.
Klaar om de Veneti beter te leren kennen? Laten we dan eten! En koken natuurlijk.

Anderen over Mangiamo!

Saskia Balmaekers, beheert en blogt op Ciao Tutti
Maar Mangiamo! is meer dan recepten alleen. Elk gerecht wordt ingeleid met een persoonlijke anekdote om van te smullen. Ook de inwoners van de streek komen uitgebreid aan het woord. Zo maak je kennis met jachthonden Jack en Oscar en truffelhond Rosa Nera, risottokoning Gabriele Ferron, Amaronemaker Felice Andreis, paardenslagers Giorgio en Lorenzo Avesani en paddofielen Silvia en Mariano. Antoinette neemt je mee naar bossen en wijngaarden, maar ook naar het Watermeloenfeest. Maar bovenal troont ze je mee naar de keukens van Verona, van Venetie en van de kleine dorpjes op het platteland van de regio Veneto.
Hanneke van den Berg, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad
Antoinette blijkt zelf veel te hebben geleerd door gewoon naar haar schoonmoeder te kijken. Schoonmoeders in Italie hebben de naam jaloers te zijn op schoondochters die hun innig geliefde zoons afpakken, maar bij Antoinette was dat zeker niet het geval. Zij mocht toekijken, meekoken en proeven tot ze als een ware Italiaanse mama de mooiste gerechten op tafel kon toveren.
Lees HIER de volledige recensie van Hanneke van den Berg voor HMC

Joke Boon, schrijfster van Bonen! en Koken met kleur!
'Antoinette schrijft mooi, beeldend en zorgvuldig. Je zit bijna bij haar aan tafel als ze schrijft hoe haar schoonvader brood bij de maaltijd moet, of il marito zich verspreekt over ree. Ook de mensen uit de streek, van paardenslager, olijvenperser, tot de jager, het zoeken van truffels en la mama komen in dit boek aan bod, alles met een zelfde toon en liefde voor eten geschreven.'
Lees HIER de volledige recensie van Joke Boon 

Marleen van Es, auteur Oogst en Eten uit de Volkstuin, fotografe Mangiamo!
De geroosterde tomaatjes en de verse erwtjes. De gevulde pasta met rode biet en bestrooid met maanzaad. Maar ook de semifreddo met kersen en kikkererwten met salie herinner ik me onmiddellijk. En wat was die risotto met Amarone lekker! Of was het toch die met radicchio? O wacht, ik vergeet die smeuïge artisjokken te noemen! Voor het nieuwe kookboek Mangiamo! van Antoinette Coops fotografeerde ik de gerechten en kon ik aan het einde van de dag aanschuiven om alles te proeven. 
Jaren onderzoek heeft Antoinette in het boek gestoken om zorgvuldig de lekkerste gerecht uit de streek Veneto te verzamelen die hier minder bekend zijn. Voorzien van persoonlijke introducties, verslagen en interviews. De inwoners van de Veneto komen uitgebreid aan het woord en je krijgt een beeld van het eetleven in het noordelijke Italie. Echt een kookleesboek om mee op de bank te kruipen. 
Lees HIER de volledige recensie van Marleen van Es

Wendy Heyer, blogt op Foodiemoods
Uiteraard gaat Mangiamo! over recepten. Om te Mangiamo moet je natuurlijk eerst wel een beetje Cucino, dat spreekt voor zich. Een eerste gedachte die op de loer ligt is: alweer een Italiaans kookboek? En inderdaad, die mening deel ik. Zelf heb ik er inmiddels een stuk of 50, gok ik. Dus wat heeft Mangiamo dan nog toe te voegen? Ik zou zeggen, blader het boek zelf eens door en zie hoeveel nieuws en verrassends je tegenkomt. Ik was verbaasd. Natuurlijk kom je wat oude getrouwen tegen zoals gnocchi, grissini, basis tomatensaus en gegrilde groenten. Maar Mangiamo! biedt heel veel meer! Antoinette heeft namelijk gekozen voor specifieke gerechten uit Veneto en daar koken ze toch weer anders dan in andere streken.

Onno Kleyn, culinair journalist De Volkskrant
Eerstehands informatie, likkebaardend lekkere recepten, smullende anekdotes: Antoinette Coops is mijn gedroomde gids in de Italiaanse keuken.

Kookboekennwz
Mangiamo! staat vol met inspiratie voor de liefhebber van de Italiaanse keuken. En wie is dat nou niet?!
Het leuke aan dit boek is dat de recepten niet heel voor de hand liggend zijn en dat dit echt een ander Italiaans kookboek is dan de vele die er al op de markt zijn. Waarschijnlijk komt dit omdat het heel erg gericht is op één bepaalde streek en dat de keuken van die streek behoorlijk verschilt van de populaire keukens van Toscane en Sicilië. Het is dus niet meer van hetzelfde, maar voegt iets toe aan de Italiaanse kookboeken die ik al heb.
Lees HIER de volledige recensie van Kookboekennwz

Gereon de Leeuw, blogt op Gereons keuken thuis
Wat een dijk van een boek is Mangiamo! geworden door haar noeste arbeid. Antoinette Coops is er in geslaagd om je mee te nemen in haar keuken en in haar terroir, de Veneto. Je blijft het oppakken en lezen!
Lees HIER de volledige recensie van Gereon de Leeuw

Karin Luiten, culinair journalist Trouw, schrijfster van o.a. het grote Antipakjesboek
Mangiamo! Ik ging ermee op mijn balkon zitten, en kon niet meer ophouden met lezen.
Want dat heeft Antoinette gelukkig ook in het boek behouden: haar persoonlijke schrijfstijl.
Elk recept wordt uitgebreid ingeleid, en dan houdt ze tussendoor ook nog allerlei gesprekken met locals, denk aan een risottoboer, een houtsnipjager en een wijnmaker. Dat levert smakelijke citaten op.
Lees HIER de volledige recensie van Karin Luiten

Aniek Rooderkerken, voor Italie Uitgelicht
Je voelt dat het kookboek met liefde geschreven is, en dat er heel wat onderzoek, koken, proeven en uitzoeken aan dit kookboek vooraf is gegaan. Het boek zelf is om door een ringetje te halen. Van de recepten, de achtergrondverhalen tot de foto's van fotografe Marleen van Es. En natuurlijk de verhalen van Antoinette. Ze schrijft vol liefde en eerbied voor de tradities en smaken van haar eigen streek. 
Lees HIER de volledige recensie op Italië UitgelichtKoop Mangiamo! bij de boekhandel om de hoek of bestel het bij de boekhandel online door HIER te klikken.

Buon appetito!
Antoinette Coops

Hardcover
ISBN 9789046823606
Uitgever Nieuw Amsterdam
Bladzijden 256
Prijs € 27,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.