Mangiamo! Het boek

Zeventien jaar geleden emigreerde ik naar Italië, Il Belpaese. De laars van schoonheid en verval, een georganiseerde zonnige chaos. Samenleving van dolce vita en keiharde realiteit. Een land vol nieuwe smaken en heerlijke geuren, te veel zelfs om in een leven te kunnen bevatten.
De Italiaanse keuken is misschien wel de populairste keuken ter wereld en Italianen hebben een enorm talent om te genieten van de rijkdommen van het land: groente, fruit, graan, peulvruchten,
vlees, kaas en wijn. Daar moest ik iets mee, daar ging ik in op. Ik ging koken zoals mijn nieuwe landgenoten deden. Dit was mijn zelfbedachte heerlijke inburgeringscursus!


























Italianen zijn wat ze eten en dat wilde ik leren kennen. Over de schouder van mijn schoonmoeder keek ik mee in de pannen, we maakten samen verse pasta en risotto, ik snuffelde in haar kookboeken
en las over de achtergronden van streekgerechten. Zij leerde me nieuwe ingrediënten te gebruiken, haar fijne kneepjes en ze vertelde honderduit over gerechten uit haar geboortestreek.Langzaam maar zeker ging Italiaans praten beter en daarom vroeg ik vrienden en kennissen, buren en vakmensen ook het hemd van het lijf. Spelenderwijs drong ik door tot de ziel van de Veneti, hun tradities en geschiedenis.
En gaandeweg zag ik dat ook een Nederlandse zonder koksdiploma lekker Italiaans kan leren koken. Een beetje aandacht, een snufje liefde en goede ingrediënten volstonden. In Mangiamo! vertel ik mijn verhaal. Ik laat zien wat we eten in de Veneto en geef de inwoners van de streek uitgebreid het woord. Hun keuken is zo veel meer dan polenta, tiramisù en spritz en is heel anders dan de Siciliaanse of Toscaanse keuken. Geniet van bijzondere gnocchi van de almboerderij, verrassend gevulde pasta, stoofpotjes van verbazingwekkende soorten vlees en ouderwetse peperkoekjes die je vlak voor de maaltijd eet.

Mangiamo! gaat, net als mijn blog Italiaans koken met Antoinette, niet mee met de heersende trends, omdat het de traditionele keuken van de Veneto beschrijft. Dat betekent dat ik kook en bak met boter en wijn, kristalsuiker gebruik en veel vertel over vlees en pasta.

De gerechten zijn niet moeilijk om te maken maar je bent over het algemeen niet klaar in een kwartier. En hier en daar moet je moeite doen om de benodigde ingrediënten te verzamelen. Niet alles staat voor je klaar in de supermarkt of de speciaalzaak. Bouw daarom net als de Italianen een goede band op met je leveranciers. Praat over producten, wensen en verwachtingen met je slager,
groenteman, bakker, de mensen van de Turkse supermarkt en van de webwinkel. Ze zullen je vast graag helpen! En bedenk, ook in Italië liggen ingrediënten niet altijd direct voor het grijpen en moet je soms moeite doen om alle benodigdheden te verzamelen.
Klaar om de Veneti beter te leren kennen? Laten we dan eten! En koken natuurlijk.

Buon appetito!
Antoinette Coops

Mangiamo! koop je bij de boekhandel om de hoek of bij de boekhandel online door HIER te klikken.

Hardcover
ISBN 9789046823606
Uitgever Nieuw Amsterdam
Bladzijden 256
Prijs € 27,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.