vega maaltijdsalade voor zomer en herfst

Aan de rand van het zwembad koesterde ze de laatste zonnestralen van de dag. Gulziger dan normaal, onverzadigbaar, op het hebberige af. Haar badpak was allang opgedroogd na een lang koud bad.  Ze las nog wat, soesde van warmte en ontspanning. Hoewel ze een paar weken in het buitenland geweest was, voelde het hier en nu alsof ze vakantie had. Ze was met geen stok naar huis te krijgen.

Het weer was sinds een dag of wat instabiel geworden, in het weekend was het zelfs al herfst geweest. De temperatuur was tijdelijk gekelderd en het had gehoosd. De bergbeek had normaal twee maanden de tijd om deze hoeveelheid water langzaamaan af te voeren. Nu het ineens in zo korte tijd moest, bleek ze niet opgewassen tegen zoveel natuurgeweld. De beek trad buiten haar oevers en lieflijke zandweggetjes en kleine straatjes werden gebombardeerd tot ervaren rivieren. Bergafwaarts duwden ze muren om en sleurden de resten met zich mee. Kelders en garages liepen vol.
In het dal was de wateraanvoer helemaal niet meer bij te benen, daar stonden nog meer auto`s tot het dak in het water. De rotonde in het dal was veranderd in een meertje, waardoor de weg naar de stad was afgesneden. De staat van alertheid werd uitgeroepen. Het was een ravage.

Na het weekend stond de zon weer zomers hoog in strak blauw. Stralend, alsof er niks was gebeurd. Alsof het dak van de supermarkt niet was ingestort, de schoenenwinkel haar inboedel niet kwijt was en wijnranken niet voor een deel waren verwoest. Met een onschuldige blik droogde ze de inhoud van ondergelopen kelders die in de straten stond uitgestald, alsof het om een feestelijke rommelmarkt ging.

Zij zomerde na op de stretcher. Ze was de dans net ontsprongen en telde haar zegeningen.
Pas toen haar maag knorde veerde ze eindelijk op. Ze snelde naar huis over de vrijgegeven weg en dacht aan de avondmaaltijd. Wat zou ze eens maken? De supermarkt was nog steeds gesloten, maar haar koelkast was goed gevuld.
Ze zou de bonen die ze met het oog op de herfst had gekookt gebruiken. In een handomdraai maakte ze een nazomerse maaltijdsalade voor twee personen.

nazomerse maaltijdsalade voor 2 personen

500 g verse borlotti in de peul, 200 g borlotti uit blik of 140 g gedroogde borlotti
750 g venkel (twee knollen)
1 kleine rode ui
1 el zure kappertjes
verse basilicumblaadjes
olijfolie
peper
zout
150 g (buffel)mozzarella

Dop de borlotti en kook ze in met een snuf zout in 40 - 45 minuten gaar. Gebruik je borlotti uit blik, dan spoel je ze af onder de kraan. Gedroogde borlotti kook je na een nacht weken in vers water met een snuf zout gaar in ongeveer een uur. Laat de bonen afkoelen.
Snij de onderkant en de stelen van de venkelknollen (niet weggooien, maar gebruiken voor soepen en sauzen). Halveer de knollen en snij er dan niet te dunne plakken van.
Pel de ui, halveer en snij er vrij dunne plakken van.
Doe bonen, venkel en ui in een slakom met de kappertjes en de basilicumblaadjes. Maak aan met olie, peper en zout en hussel de salade.
Scheur of snij de lekkerste, romigste mozzarella die je kunt krijgen in stukjes.
Verdeel de salade over de borden en maak hem af met mozzarella.
Geef er knapperige olijvenbroodjes bij, of een stuk focaccia.

De combinatie van stevige, nootachtige borlotti met venkel is een hele goede. Je kunt deze salade natuurlijk ook serveren als bijgerecht voor 4 personen. Ik zou de mozzarella dan weglaten.

Variatie: voeg in een volgend seizoen een paar schijven sinaasappels toe of sprenkel wat vers geperst mandarijnensap over de salade.Meer doen met borlotti? In mijn kookboek Mangiamo! vind je een heerlijk streekgerecht uit Veneto met borlotti. Koop het bij je boekhandel of bestel het hier.

Muziek terwijl je werkt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.