Dan weet u welke pet ik vanavond op heb

Bier. Cevapcicci met ajvar, rauwe ui en een smeuïge risotto van ui, paprika en tomaat. Wittekoolsalade erbij. Dat paste wel goed bij de gelegenheid. We waren ook leuk uitgedost. Il Marito met een t-shirt van Mandzukic, ik met een pet met opschrift CROATIA.
Je moet als Italiaans-Nederlands gezin ièts als zowel Italië als Nederland zijn uitgeschakeld voor de Mondiali. Omdat onze kinderen ervoor kozen te gaan voor Kroatië, deden wij dat ook. Niet bepaald een underdog. Een team uit een klein, jong land dat stijf staat van de goede, wat zeg ik, uitstekende spelers en dat vol trots hongert naar de wereldtitel.
We kwamen in een konoba in Kroatië zelf natuurlijk des te meer in de voetbalstemming. We keken naar Kroatië - Argentinië.

Bij de eerste goal van Kroatië keken de uitbaters nog een tikje ongelovig onze kant op. We gingen niet in polonaise door de zaak of zo, maar de Kroaten zelf waren nog te gespannen om in feeststemming te raken. Bij de tweede goal high five-den we al met ze. Vrij van vaderlandsliefde waren wij al helemaal los en vol vertrouwen terwijl de Kroaten net een beetje begonnen te ontspannen. Na de TRI - NULLA kreeg de hele zaak een stevig glaasje slivovica van de baas zelf en stond de tent ineens in vuur en vlam. We schudden handen met onze ober en ik zei: Croatia for world champion 2018! Hij glunderde van oor tot oor en zei: Yes! 
Jullie weten dus wel welke pet ik vanavond op heb!

Behalve cevapcicci en voetbal valt er meer te genieten in Kroatië. Gegrilde boterzachte pijlstaartinktvis, gefrituurde sardines, ham uit Dalmatië. Groente en fruit hebben gerijpt in de zon en dat proef je.
Echt gefascineerd was ik door een gerecht dat je een dag van tevoren moest bestellen, de jela pod peku. Het is een stoofschotel die klaar wordt gemaakt in een loodzware, gietijzeren UFO.


Het gerecht stooft een aantal uur op de warme vloer van een steenoven. Bovenop en rondom de pan worden gloeiende kooltjes gelegd.

Je hebt ontwikkelde armspieren en een flinke haak nodig om het deksel van de pan te halen.Onze jela pod peku bestond uit aardappel, ui, tomaat, courgette, peterselie, rozemarijn, kip en varkenshiel. Het stoofpotje was in een woord heerlijk.
Door de grote hitte in de pan, kwamen de aardappels er haast geroosterd uit en ze hadden alle vlees- en groentesappen opgenomen. Het waren de beste aardappels die ik in tijden had gegeten. Ook het vlees had hier en daar een knapperig randje. Het was een heel smaakvol geheel!
De presentatie was een beetje rustico, maar ik kan daar prima doorheen kijken, vooral als ik honger heb.
Zo, nu rond ik af want de wedstrijd gaat zo beginnen.
FORZA CROATIA!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.