zabaione uit Mangiamo!

Ragazzi, het is een kleine stap voor de mensheid maar een grote stap voor Italiaans koken met Antoinette.
Deze week ben ik iedere werkdag te zien bij Koffietijd/5 uur Live, in het middagprogramma dat begint om 17:00. Dagelijks maak ik daar een lekker recept uit Mangiamo! Ga het zien, want het is nu al uniek...
En om het heuglijke tv-debuut te vieren, deel ik hier vanuit mijn comfortzone achter de computer nog een lekker recept en een verhaal uit Mangiamo!

Dit fluweelzachte nagerecht hoort misschien niet eens thuis in Mangiamo!
Het is onduidelijk of zabaione uit de Veneto komt. In 1570 verscheen het recept in het kookboek Opera van Bartolomeo Scappi. Nou heeft Scappi een aantal jaar in Venetië gewoon maar zou hij daar pas voor het eerst van deze snoeperij hebben gehoord? Eerder, tegen het einde van de vijftiende eeuw, verscheen het recept voor zabaione namelijk ook al in een tekst van een anonieme Napolitaan. En waarschijnlijk is deze schuimige crème van nog veel oudere datum. Eieren, zoetstoffen en drank waren voor de vijftiende eeuw ook verkrijgbaar.
Boze tongen beweren dat zabaione bedacht is door een Spanjaard. Of, nog erger, het recept zou zelfs ontsproten kunnen zijn aan een Frans brein. Maar dat gaat Italianen werkelijk veel te ver, want alleen het Italiaanse volk kan tenslotte echt koken. Hoe het ook zij, het is in ieder geval hartstikke Venetiaans om zabaione te eten met baicoli.
zabaione zabaglione 4 personen

6 eigelen
55 g suiker
75 ml marsala of Recioto

Nodig
stalen kom
grotere pan
mixer

Vul de pan met water en breng het tegen de kook aan. Splits ondertussen de eieren en bewaar de eiwitten in de koelkast. Doe eigelen en suiker in de kom en klop er met de mixer een schuimige, bijna witte crème van. Terwijl je blijft mixen schenk je er beetje bij beetje de drank door tot deze goed opgenomen is.
Zet de kom nu in de pan met enkele liters heet water, let op dat het water nooit kookt. Mix nog een minuut of tien, tot je een dikke en luchtige crème hebt. Serveer direct, met baicoli (blz. 181).

Variatie: serveer zabaione naast warm appelgebak of bij tiramisù.

Tip: gebruik je eiwitten voor in pastadeeg, semifreddo of in een frittata

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.