Koken met Kleur, Joke Boon

Sinds 2017 loopt in Nederland een driejarige campagne in het kader van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF): 'Ga voor Kleur! Dat is niet alleen leuk maar ook heel gezond.'
Het NAGF is een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties en heeft als doel de consumptie van groenten en fruit te stimuleren. Een hogere groenten- en fruitconsumptie levert gezondheidswinst op en resulteert gemiddeld in een voedingspatroon met een lagere milieudruk.

Groente blijft in 2018 de voorloper in culinaire trends. En kleur gaat daar een steeds belangrijkere rol in spelen voorspelde culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan onlangs HIER. We zullen volgens Ammerlaan zelfs kunnen gaan spreken van modekleuren bij groenten. Deze winter zullen paars en blauwtinten de toon aangeven op de groenten-catwalk.


Het onlangs verschenen kookboek Koken met Kleur! van Joke Boon, schrijfster van het succesvolle Bonen!, sluit naadloos aan op de campagne van het NAGF en binnenkort mogen we het boek misschien zelfs wel trendy noemen?

Ik citeer uit het boek:
Kleur en smaakbeleving
Behalve de kleur beïnvloedt ook de helderheid van die kleur de smaakbeleving. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker je de smaak beleeft (ook in vergelijking met een lichtere variant met een identieke smaak. (.....)

Kleur en gezondheid
Kleurrijk voedsel eten heeft een directe invloed op onze gezondheid. Het kan ons lichaam helpen gezond te blijven en ons beschermen tegen ziektes. Daarvoor is het hele spectrum aan kleur nodig, dus elke dag alle kleuren. De vaak felle kleuren van groenten en fruit duiden op aanwezigheid van veel aanwezige voedingsstoffen. (....) Hoe kleurrijker je eet, hoe beter.

Boon suggereert om je voortaan af te vragen of je alle kleuren hebt gegeten, in plaats van te kijken naar calorieën, vet en koolhydraten.

De hoofstukindeling van Koken met Kleur! volgt geen seizoenen, geen menu-indeling maar gaat, natuurlijk, op kleur! Verwacht nou geen compleet paars, groen of geel eindresultaat, de sortering van de recepten gaat uit van de kleur van de hoofdingrediënten zoals je die in de winkel koopt.
Per kleur geeft Boon een opsomming groenten en fruit en ze vertelt wat de kleur van deze voedingsmiddelen voor je doet. 

Koken met Kleur! is geen veganistisch of vegetarisch kookboek, er staan ook recepten in met zuivel, vlees en vis. Joke Boon vindt dus niet dat je alleen maar groenten en fruit moet eten, maar dat het grootste deel van je voeding eruit hoort te bestaan. 

De gerechten in Koken met Kleur! zijn over het algemeen niet ingewikkeld. Ook de ingrediëntenlijstjes zijn meestal lekker kort. Ik noem een paar smaakmakende recepten uit het boek:
Kisir met ajvar, sandwich met gesmoorde gemberbiet gerookte makreel en piccalillymayonaise, pompoenpolentasinaasappelvla, kruidige Indiase spinazie-spliterwtensoep, pita-aubergine met citroenyoghurt, fattoush van gekleurde tomaat, zoetzure rode ui, roulade van rode biet en forel, Spaanse bruinebonensoep met chorizo, Thaise linzenballetjes en reuzebonen met tomatensaus.
Bepaald geen straf om kleurrijk te eten dacht ik zo! 

Het is mij een raadsel hoe het mogelijk is dat juist in Nederland de consumptie van groente en fruit op dit moment de laagste is van Europa. Hup, iedereen Koken met Kleur!!

Hardcover
Titel Koken met Kleur!
Auteur Joke Boon
ISBN 978 90 468 2359 0
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Prijs € 24,99

Dit boek werd me als recensie-exemplaar opgestuurd door de uitgever. De bespreking op deze blog is mijn mening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.