broodstengels, grissini, recept uit Mangiamo!

Afgelopen donderdag lag Mangiamo! eindelijk in de boekhandels. Om dat te vieren was ik een week in Nederland voor activiteiten rondom de boeklancering.

In de keuken van foodstyliste annex visagiste Jacobien ter Veld, maakten we tv-opnames voor Koffietijd/5 uur Live. Het resultaat is van 30 april tot en met 4 mei te zien. Iedere dag zal er door RTL een recept uit Mangiamo! worden uitgezonden.

Een dag later stond ik samen met amica Winnie te koken in haar doorzonkeuken in Amsterdam. Samen bereidden we de hapjes voor de boekpresentatie van donderdag voor. Hadden we meteen tijd om lekker bij te kletsen.
En wat doe je na een dag boodschappen doen, in de zon lunchen en koken met de terrasdeuren open? Nu de ene chef tegenwoordiger nog bedrevener is in Italiaanse homecooking dan de andere, moet je als onbekende kookboekschrijfster iets doen om op te vallen. Dus sjeesde ik op mijn OV-fiets in de stralende zon met telefonische navigator naar de kookboekenwinkel van Mevrouw Hamersma. Iedereen, waaronder amica Winnie, had me al gezegd dat ik eens bij haar langs moest gaan. Geen woord te veel. Wat een collectie, wat een keuken! En een hele leuke kennismaking.

En donderdag was het dan eindelijk zo ver: de boekpresentatie van Mangiamo! in de heerlijk ruime en lichte boekhandel Scheltema in Amsterdam op het Rokin.
Iedereen was er, Il Marito was precies op tijd overgevlogen met Zoonlief&Zoonlief, er was familie en natuurlijk waren er vrienden, bloggers en journalisten.
De lancering van Mangiamo! vierden we met een aperitivo alla veneta. Ik maakte al momento risotto met radicchio rosso, en Il Marito grilde polenta die hij belegde met lardo di colonnata of met sopressa veneta all'Amarone. Uit Italië nam ik mijn ingemaakte, zoetzure groente mee, er was brood met burrata, paardenvlees en rucola en broodstengels met Parmaham. Prosecco en Ripasso om mee te proosten en sbrisolona met grappa toe.

Na een fijne toespraak door uitgever Willemijn, kreeg ik het woord. Hoewel ik mezelf eerder zou omschrijven als huismus dan als podiumbeest, als je eenmaal een microfoon in je handen krijgt gedrukt en de risotto al radicchio rosso al is uitgeserveerd, gaat de rest eigenlijk wel vanzelf. Zelfs praten met een microfoon.
Ik laste ook fotomomentjes in met socialite Gereon, die in Mangiamo! een bijdrage schreef over wijnen uit de Veneto, met lieve Wilma en met EC, ik signeerde boeken als een dolle en genoot tussen de bedrijven door vooral zoveel mogelijk van het gezelschap.

Op vrijdag bubbelde ik nog na van de aperitivo. En op zaterdag kookte ik met Hanneke van den Berg in haar keuken in Schagen. Het interview en twee recepten uit Mangiamo! verschenen in het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad en je kunt het interview HIER lezen.

Er is een week voorbij. Wat zijn de leukste reacties op Mangiamo! tot nu toe?

Vriendin Winnie gaf nog een feestje met wat overbleef van de boekpresentatie. Uiteraard werden de genodigden wel even con amore verzocht om Mangiamo! te kopen. Staaltje van direct marketing waar ik U tegen zeg.

"Dit wil ik eten voordat ik sterf!", opgetekend uit de mond van opnameleidster Jasmijn Beerthuis, tijdens het eten van gnocchi van bloem na de tv-opnames voor Koffietijd.

Ben je vandaag ook naar de perslunch van Giorgio Locatelli gegaan?
Onno Kleyn: "Nee, ik ben heel selectief."

Bob Nijhuis, ooit fervent Verona-ganger: "Vanmorgen je boek gekocht. Heerlijke bekende recepten en bekende plaatsen in Verona. Ik ben ervan aan het genieten."

Amica Pien las Mangiamo! in bed. "Ik lig nu met knorrende maag in mijn bed. Dat komt door je boek. Morgen meteen aan de slag ermee!"

Lies van Lepeltje Liefde ging meteen koken en stuurde afgelopen dinsdag al een foto van de halvemaantjes met biet en maanzaad. Klik HIER om de foto te bewonderen.

Neef Rober van Slagerij Aarnoutse uit Gennep legde Mangiamo! middenin de slagerij op een standaard, zodat iedereen het boek kan lezen. Er staat ook nog een exemplaar in vol ornaat op de toonbank. Geïnteresseerden worden vriendelijk doorverwezen naar de boekhandel tegenover de slagerij. Klik HIER om te zien hoe direct marketing door een familielid eruit kan zien.

Nicht Bea kocht toen ze toch eenmaal bezig was meteen maar 10 (!)exemplaren om uit te delen aan familie, vrienden en zakelijke relaties. Waar doet ze het toch van?

Broers Anton en Rob zorgen voor de nodige mond - tot - mondreclame: "Dit is ons zusje, ze heeft net een heel mooi kookboek uitgebracht. En ze komt nog op tv ook!"

Moeder Diets is trots, trots en nog eens trots en heeft Mangiamo! midden in de kamer pontificaal op de salontafel liggen. Voor haar vrienden en bekenden is er geen ontkomen aan!

De recensies van Saskia Balmaekers, Joke Boon, Marleen van Es, Jacobien ter Veld en Gereon de Leeuw zijn vol lof. Zo fijn!

Als ultieme daad van keiharde en concrete direct marketing waar eenieder werkelijk wat aan heeft, deel ik vandaag een recept uit Mangiamo! met jullie. Ik koos voor grissini, broodstengels, onmisbaar bij een aperitivo alla veneta.
Mangiamo!broodstengels, grissini 20-24 stuks

400 g bloem '00'
7 g droge gist (1 zakje)
1 tl suiker
225 ml bruisend water op kamertemperatuur
40 ml olijfolie + extra om te bestrijken
1,5 tl zout
smaakmakers zoals maanzaad, sesamzaad, rozemarijnnaalden (grofgehakt), oregano, chilivlokken, zoutvlokken

Zeef de bloem boven een kom. Los de gist en suiker op in 100 ml water. Laat het papje een paar minuten rusten.
Maak een kuiltje in de bloem en schenk er het gistmengsel, nog een deel van het water en de olijfolie in en kneed goed. Voeg het zout en de rest van het water toe. Kneed het deeg nog een paar minuten tot het mooi egaal is.
Dek de kom af en laat het deeg 1,5 uur rijzen op een tochtvrije plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel het deeg in 20 - 24 bolletjes en maak er rollend en trekkend broodstengels van. Kwast de stengels in met olijfolie en strooi de smaakmakers van je keuze erover. Laat de stengels nog een kwartier rijzen.
Bak de stengels in twee porties in het midden van de oven gaar in ongeveer 20 minuten.

Risotto uitserveren onder het toeziend oog van Lies van Lepeltje Liefde


Foto met Karin Luiten EN Onno Kleyn, gekker moet het niet worden


Sbrisolona, voordat ze klappen kregen

Signeren

Sopressa veneta all'Amarone

Tutti a tavola met sbrisolona, broodstengels met Parmaham, ingemaakte groente en brood met burrata en paardenvlees

Met socialite Gereon de Leeuw. Halloooo, daar zijn we weer!


Muziek terwijl je grissini bakt in Verona aan de Amstel:
This is the moment, Rene Froger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.