kliekjesdag en frittata

Sinds een paar jaar doe ik trouw mee aan de verkiezing van het lelijkste woord van het jaar. Het Instituut voor de Nederlandse Taal organiseert de verkiezing in twee rondes. In de eerste ronde dragen  deelnemers de woorden of uitdrukkingen aan die ze lelijk of irritant vinden. In de tweede ronde kun je een van de vaakst ingezonden woorden wegstemmen.

Dit jaar nomineer ik 'kliekjesdag'.
Geen kloeke kliekendag maar kliek-jes. Het klinkt al schraal en schriel, alsof je op een houtje moet bijten, in het beste geval op een verzameling houtjes. En dan ook nog in het gezelschap van een groep klef samenscholende mensen. Leuk is anders!
Kliekjesdag, het woord ademt restjes die nog stammen uit grootmoeders tijd: iets mufs waar stevig de klad in zit. En dat nodigt mij dan juist uit om resten en alles wat erop lijkt rücksichtslos (heerlijk woord trouwens) in de prullenbak (Kliko!) te donderen.
Kliekjesdag voelt als een dwangbuis. Maandag gehaktdag, dinsdag papadag, vrijdag kliekjesdag. Maandag gehaktdag, dinsdag papadag, vrijdag kliekjesdag herhaal je, terwijl je spartelend hapt naar verse spruitjeslucht.
Een beetje een weldenkend mens spaart zijn restjes geen week op, dat is toch vragen om ellende? En om uitdijende  schimmelculturen en zure verrassingen in de koelkast. Restjes gebruik je gewoon iedere dag, zonder ophef.


Restjes gebruiken is duurzaam en daar is niks houterigs, mufs of dwingends aan. Restjes staan namelijk bol van de smaak, ze stimuleren de creativiteit in de keuken en stellen je vaak in staat snel iets lekkers op tafel te zetten, zoals bijvoorbeeld onderstaande frittata.

Dus is kliekjesdag is maar een onzinnig woord, een tikje ranzig bovendien. Snel weg ermee!
Bewaar ik 'me-time' voor de verkiezing van 2019.

frittata met lekkere restjes uit de koelkast

lunchgerecht voor 2 - 4 pers

4 eieren
peper
zout
1 el Parmezaanse kaas, geraspt
1 sjalot
1 stronkje bloemkool
pindaolie
1 of 2 artisjokharten, gekookt
een bol mozzarella
snuf gerookt paprikapoeder

Klop de eieren los met peper, zout en kaas.
Snipper de sjalot en snij het stronkje bloemkool in niet te dikke plakken.
Verhit de olie in de koekenpan en bak sjalot en bloemkool zachtjes tot de bloemkool goudbruin is. Snij de artisjokharten in kwarten en bak ze mee.
Giet het beslag over de groente, verdeel de mozzarella in plakken over de frittata en strooi het paprikapoeder over de frittata.
Doe een deksel op de pan en bak de frittata goudbruin en tot de mozzarella gesmolten is.

Ik gaf er een groene salade en geroosterde kikkererwten bij.

Muziek terwijl je resten verwerkt:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.