venkel uit de oven

Gisteren vierde Fabio z'n elfde verjaardag met zijn amici.
Il Marito en ik hadden de rollen goed verdeeld: hij spelleider en animeermeneer, ik de catering en de feestmuziek.
In de stralende zon raasde een bende jongens en meisjes een paar uur lekker uit, om zich daarna bij ons in de woonkamer/keuken te goed te doen aan smeuïge chocoladetaart, bakplaten vol pizza, volumineuze hoeveelheden chips en stromende liters frisdrank.

Het bijzonderste jongetje op het feest was Gabi, pas vier maanden geleden uit Ghana naar Italië gekomen. Veel Italiaans sprak hij nog niet en Italiaanse jongens en meisjes van 11 en 12 spreken niet zo veel Engels als Nederlandse kinderen van die leeftijd. Het handen- en voetenwerk was  hartverwarmend! Gabi kreeg als eerste een stuk taart, iemand informeerde bezorgd door wie hij naar huis zou worden gebracht en zijn voorraad chips werd streng gecontroleerd op tijdige aanvoer.Na het feest gingen Il Marito en ik aan een enorme lading geroosterde groenten uit de oven, waaronder deze venkel. Geroosterde groente zijn niet alleen lekker, maar ook heel handig. Terwijl jij een feestje viert, doet de oven het harde werk.

Wist je trouwens dat in Spanje venkelknollen aan varkens worden gevoerd?
Ons feestvarken hoefde er niks meer van te hebben, die zat al tot over de krul vol pizza. En had een van de dagen van zijn leven gehad.

900 g venkel (3 knollen)
2 el oud broodkruim
2 el geraspte Parmezaanse kaas
1 tl za'atar
2 el olijfolie
een paar blaadjes verse salie of tijm
peper
zout

Verwarm de conventionele oven voor op 200 graden.
Snij de stelen, het loof en de onderkant van de knol af. Haal het buitenste blad van de knol weg. (Gooi het blad en het loof niet weg maar gebruik het om bouillon van te trekken of doe het in saus, stoofpot of soep en gebruik het loof als garnering).
Was de knollen en snij ze overlangs in dikke plakken. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de venkel erover.
Meng broodkruim, kaas en za'atar door elkaar en strooi het mengsel over de venkel. Druppel de olie over de venkel, leg er wat blaadjes verse salie of tijm bij en draai er peper en zout over.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de venkel ongeveer 30 minuten tot ze zacht is. Hier en daar een bruin randje is lekker.
Lekker bij kaas zoals Taleggio, bij lamsvlees en vis.

Muziek terwijl je werkt:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.