Mangiamo! Streekgerechten en ander lekkers uit de Italiaanse Veneto

Mangiamo! Dat is de titel van mijn kookboek dat half april 2018 verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Het boek bevat vooral streekgerechten uit de Veneto en maar ook ander Italiaans lekkers dat ik vaak maak.
Mangiamo! is een kookleesboek, want ieder recept wordt ingeleid met een verhaal. Bovendien staan er verslagen en interviews in. De inwoners van de streek komen eindelijk eens uitgebreid aan het woord en als lezer krijg je een beeld van het eetleven van de Veneti.



Je kunt Mangiamo! nu al reserveren, klik daarvoor hier.

Dietro le quinte/behind the scenes
De komende maanden zal ik af en toe iets vertellen over het maken van Mangiamo!
Over Marleen van Es, schrijfster van de oogstrelend mooie boeken vol smakelijke recepten Oogst en Eten uit de Volkstuin. Marleen maakte alle receptfoto's voor Mangiamo!. Alle receptfoto's, op één na dan... Maar waarom?
En een beetje een kookboekenschrijver killt darlings. Een paar 100% Veneto recepten verdwenen hoppa! in het archief. Eeuwig zonde, of toch niet?
Ik vertel hoe wild wildplukken kan zijn en biecht op waarom Keith Floyd (God hebbe zijn ziel) het boek niet haalde.

Strenge selectie
Vandaag trap ik Mangiamo! Dietro le quinte af met een recept dat niet door mijn eigen strenge selectie kwam.
Waarom staan er geen gefrituurde soft shell crabs in het boek, terwijl ze hardcore Veneto zijn? Moeche fritte zijn een, misschien wel DE delicatesse uit Venetië. Het is krab eten zonder gepeuter, zo uit het vuistje als je wil, in een handzaam gefrituurd hulsje. Het is eigenlijk een ideale bitterbal!



























Je kunt als vrouw of man alleen nooit alle streekgerechten uit de Veneto in een boek bevatten. De ruimte is beperkt en het leven van de vrouw of man alleen te kort. Je maakt een uitgebalanceerde verzameling recepten,  test ze, zet ze op papier en op de foto.
Dat bij een verdeling 20 toetjes en 5 hoofdgerechten de balans doorslaat, ligt voor de hand. Maar in Mangiamo! wilde ik de aandacht ook niet teveel laten doorschieten naar recepten uit Venetië. Over deze stad zijn al heel veel (kook)boeken volgeschreven. De hoofdstad van de Veneto heeft een hele rijke geschiedenis! Natuurlijk staan er recepten uit Venetië in Mangiamo! maar ik heb nu eens scherpgesteld op het Hinterland, met name op de streek waar ik woon, de stad Verona en omgeving. Verder is er ruimte gemaakt voor de lekkerste recepten uit Vicenza, Padova, Rovigo, Treviso en Belluno.

Op het boek dus geen maskers, gondels en blauwe golven.
In het boek dus geen moeche fritte uit Venetië.
Op het boek dus blauwe koeien, blauw gras en blauwe bergen.

Maar gelukkig is de ruimte op mijn blog onbeperkt!

Twee keer per jaar (april/mei en oktober/november) groeien de krabjes Carcinus Aestuarli in de Venetiaanse lagune uit hun jas. Ze leggen hun harde schaal af en ze worden tijdelijk zacht en kwetsbaar. En in zijn geheel eetbaar. Op dat moment wordt er het volgende gerecht mee gemaakt.

moeche fritte, gefrituurde soft shell crabs

antipasto voor 4 - 8 personen

8 soft shell crabs, uit de vriezer van de betere visboer
1 ei
peper
zout
bloem
pindaolie

Ontdooi de krabjes en keep ze in op de buik om eventueel water te laten weglekken. Klop het ei los met wat peper en zout.
Haal de krabjes door het ei en daarna door de bloem.
Frituur ze goudbruin in de olie.

Woon je in de Veneto en kun je aan levende moeche komen, dan is de bereidingswijze als volgt.

Spoel de krabjes goed schoon.
Klop in een kom het ei los met wat peper en zout en zet de krabjes in de kom.
Als de krabjes na ongeveer twee uur niet meer eten, haal je ze door de bloem.
Frituur ze goudbruin in de olie.

Serveer de moeche direct en schenk er een glas Prosecco of Soave bij.

Muziek terwijl u werkt
Rage against the machine, Killing in the Name

2 opmerkingen:

  1. Anoniem11/27/2017

    Wat super leuk dat je een kookboek uitbrengt! Dat is je eerste toch? Ik ben echt heel benieuwd naar het Boek! De kaft ziet er al goed uit en ook dit afgekeurde recept klinkt goed. Dat belooft dus wat :) groetjes, Luna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn eerste en ik ben ook heel benieuwd. Nog eeeeven geduld!

      Verwijderen