fijn stoofpotje van wild zwijn

Tegenwoordig zit ik bij niet zomaar een wandelclubje.
We plannen onze uitjes niet al weken van tevoren, we halen elkaar ook niet in het weekend op met de auto om dan naar idyllisch veraf rijden. Dat is allemaal lekker niet nodig!
We vertrekken gewoon iedere ochtend (nou ja, bijna iedere ochtend) om 7:30 vanaf de straat achter mijn huis. We wandelen dan voor we gaan werken een uurtje over de heuvels van de Valpolicella. Wandelen? Marcheren is eigenlijk een beter woord, het tempo ligt vrij hoog. We zijn net een stel honden die eindelijk los van de riem mogen.

Er wordt behoorlijk wat afgekletst ondanks het vroege uur en het stevige wandelritme. Het gemiddeld door mij 's ochtends voor 9 uur uitgesproken aantal woorden is de afgelopen weken echt enorm gestegen.
Flitsend gekleed gaan we heuveltje op en af. Dat doen we om te voorkomen dat we ondanks ons geklets door jagers voor wilde zwijnen worden aangezien. In de jachtperiode moet je in de Valpolicella een tikje op je hoede zijn. Ieder jaar is het wel weer ergens raak. Dan wordt er een argeloze wandelaar verwond of erger!

Stevige wandelaars mogen stevig eten, dat is alom bekend. Voor een extra overdadige portie van onderstaand wildzwijnstoofpotje wandel ik graag een extra heuveltje om.








1 kg wild zwijn, bijvoorbeeld schouderstuk

Voor de marinade:
400 ml water
50 ml wittewijnazijn
1 ui
2 blaadjes salie
2 blaadjes laurier
1 takje peterselie
3 jeneverbessen
1 tl zout
versgemalen peper

Voor de saus:
50 g boter
50 g spek (dobbelstenen)
1 glas witte wijn
125 ml bouillon
2 blaadjes salie
2 blaadjes laurier
1 takje peterselie
3 jeneverbessen
zout en peper
1 el boter op kamertemperatuur
1 el aardappelmeel of bloem

Snij het schouderstuk in flinke blokken.
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een steelpan, breng ze aan de kook en laat de marinade 5 minuten zachtjes borrelen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe de marinade met het vlees in een afsluitbare kom en laat het minstens 12 uur marineren in de koelkast. Langer mag ook.

Dep het vlees goed droog. De marinade gebruik je niet meer.
Verhit de boter en bak de spekjes een paar minuten. Doe het vlees erbij en bak het rondom bruin.
Blus met een glas witte wijn en laat de alcohol verdampen.
Doe 125 ml bouillon, kruiden en jeneverbessen in de pan.
Stoof het vlees minstens 3 uur.
Prak de boter en de bloem door elkaar en roer het mengsel door de saus.
Proef of er nog zout of peper bij moet.
Maak het stoofpotje liefst een dag voor je het eet klaar.
Serveer het stoofpotje met zachte of gegrilde polenta.

Er is altijd van alles te zien, tijdens zo'n vroege wandeling. Op mijn instagram account plaats ik regelmatig foto's die ik onderweg maak, zie https://www.instagram.com/italiaanskokenmetantoinette/

Muziek terwijl u werkt:
Keep on running, Stevie Wonder


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen