boekbespreking Slim zonder pakjes & zakjes Karin Luiten

Van overzichtelijke weekmenu's krijg ik het misschien nog wel benauwder dan van ordentelijke agenda's. Ze zijn wat mij betreft niet lekker handig, ze voelen eerder als een slaafs knellend keurslijf. Je moet in het leven iets overlaten aan het toeval, toch?
Opeens besluiten om lekker uit te gaan eten, zonder eten weg te hoeven kieperen of op het laatste moment iemand bij je thuis uitnodigen zonder eerst nog een verplichte stop bij de supermarkt.
Hierom vind ik het zo goed dat Slim zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten onlangs is verschenen.


In het verleden maakte Karin Luiten het kookboek Alles uit de kast, slim koken met vers en voorraad. Hier legde de journaliste en blogger, net als in Slim zonder pakjes en zakjes, uit hoe je met een goede voorraad en een gezonde dosis fantasie altijd lekker kunt eten tijdens je drukke werkweek of je kabbelende leventje. Maar Alles uit de kast is inmiddels al lang uitverkocht en niet meer leverbaar.

Slim zonder pakjes & zakjes is van deze tijd. Omdat we meer groenten moeten eten neemt Karin 19 populaire groenten als vertrekpunt. Keurig in alfabetische volgorde gaan we van hoofdstuk Aardappel tot Zoete aardappel. Ieder groentehoofdstuk begint met een overzichtje van de recepten waarin de groente voorkomt, ook al is het maar in een bijrol in andere hoofdstukken. Zo is het al in een oogopslag duidelijk wat je met een restje bloemkool of biet kunt doen.

Slim zonder pakjes & zakjes zet groente centraal maar is geen vegetarisch kookboek. Aan de hand van een kip legt de omnivore lekkerbek zoals ze zichzelf noemt uit wat 1- 2- 3-koken of estafettekoken is. Dat is heel in het kort restjes omtoveren tot een nieuw gerecht.
Karin legt uit dat je om te toveren een goede basisvoorraad nodig hebt en waar die uit moet bestaan. Ze vertelt hoe je kunt gebruiken wat je (over) hebt en  dat je niet voor elk wissewasje naar de supermarkt hoeft te rennen omdat er vaak al genoeg goede alternatieven in huis zijn.

Het boek gaat verder dan de welbekende restverwerkende soepjes, hartige taarten en omeletten, nee we reizen via onze voorraad- en koelkast de hele wereld rond met papas rellenas, bloemkoolsnacks met kruidenyoghurtdipsaus, bonenspread, een snelle pizza van Turks brood, empanadas, pestomuffins, hartige flan, groentecurry en wortelpickles.

Onder aan de receptpagina's vind je verwijzingen naar recepten waarin je je restjes kokosmelk, tomatenpuree, spekblokjes, yoghurt, sambal, verse munt en andere ingrediënten uit je basisvoorraad kwijt kunt. Een enorm aanbod aan doorkijkjes en kruisverwijzingen dus. Er zit een duidelijk systeem in dit kookboek en het is een mooi geheel.

KORTOM
Als je na het doornemen van dit boek je voorraden inspecteert en nog steeds geen flauw idee hebt wat je ervan kunt maken, veroordeel je jezelf levenslang tot de afhaalchinees of heb je zeer dringend een nieuwe bril nodig.

MAAR
Ik hou Karin wel aan haar voorwoord, dat er een vervolg komt op dit boek. Want boerenkool, broccoli, knolselderij, prei, rode kool, ui en witlof wachten nog met smart op een 1- 2- 3-behandeling. Om van de artisjok, de palmkool en de venkelknol nog maar te zwijgen!

Muziek terwijl u werkt:
Freedom, Pharell Williams


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.