Mijn Rome van Saskia Balmaekers

Saskia Balmaekers, bekend van de populaire blog Ciaotutti.nl , lanceerde onlangs haar vijfde boek 'Mijn Rome'. Eerst in Amsterdam en korte tijd later, waar anders, in Rome.Al heb je nog geen letter gelezen, alleen al door de vormgeving van het boek krijg je zin om je koffers te pakken, want Mijn Rome staat vol reislustopwekkende foto's. Natuurlijk van Rome's bezienswaardigheden en van mooie details. Klassiekers als een Vespa, een Ape en een Fiat 500, uithangborden, menukaarten, fonteinen en Romeinen. En er is zeker niet bezuinigd op lekkere foto's van Italiaans streetfood, leuke marktjes, bordjes pasta en koffie in alle soorten en maten.

Saskia vertelt je per stadswijk welke bezienswaardigheden er zijn en geeft daarbij uitgebreide achtergrondinformatie . Ze doet dat op haar heel eigen manier: 'Elk bezoek aan Rome, hoe kort ook, begint voor mij bij het Pantheon. Op deze plek is het gevoel van thuiskomen het sterkst. Hier lijkt het alsof er Romeins bloed door mijn aderen stroomt, alsof mijn wortels onder de vloer van dit prachtige monument liggen. Hier hoor ik. Punt...Het liefst ben ik er 's ochtends vroeg, als de stad ontwaakt, als uit alle koffiebarretjes vrolijk Italiaans geklets en luid gerinkel van kopjes klinken en er nog maar een handjevol mensen in het Pantheon rondloopt.'
Saskia schrijft beeldend, doorspekt met persoonlijke ervaringen en op een gezellige toon. Daardoor is Mijn Rome een heel andere reisgids dan bijvoorbeeld de Lonely Planet.  In Mijn Rome draait het om overbrengen van Romeinse sfeer en hoe je de Eeuwige Stad kunt beleven, waar andere reisgidsen puur feitelijke, praktische informatie geven. Met Mijn Rome ben je al in de stad, nog voor je vertrekt.

En een groot pluspunt ten opzichte van andere reisgidsen is dat Saskia zo enorm veel zorg en begrip heeft voor de innerlijke mens! Ze vertelt ons waar en hoe laat je moet gaan eten. En waarom je moet gaan voor tl-balken en niet voor kaarslicht. Ze legt uit wat 'pane e coperto' is, hoe Italianen pasta en pizza zien en dat bijgerechten niet automatisch verschijnen bij vlees en vis.
Rondom de grote trekpleisters geeft ze tips voor het lekkerste ijs, de beste lunchplek, de leukste bar om koffie te gaan drinken of juist een aperitivo. Ze wijdt een hoofdstuk aan koffie, een hoofdstuk aan pasta en een hoofdstuk aan streetfood. Ze neemt ons mee naar Testaccio en vertelt over orgaanvlees, het quinto quarto. Het is niet zo vreemd dat er veel aandacht wordt besteed aan eten en drinken, omdat het Italiaanse leven daar om draait. Maar het is wel prettig! En dan heb je Italiaans koken met Antoinette dus in de pocket.

Komende zomer ga ik naar Rome (Haske, ik kom eraaaan!), en Mijn Rome reist dan zeker met me mee.

Pocket
Auteur: Saskia Balmaekers
Titel: Mijn Rome
Uitgever: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401606608 NUR 320
Pagina's: 240
Prijs: € 19,99

Dit boek werd me als recensie-exemplaar opgestuurd door de uitgever. De bespreking op deze blog is mijn eigen mening.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.