cannelloni met spinazie, ricotta en gorgonzola

Dit recept wilde ik al delen op mijn verjaardag eind januari, maar er kwam even een paar weken iets tussen. In de tussentijd zijn deze romige cannelloni eigenlijk alleen maar actueler geworden. Dit voorgerechtje met spinazie en ricotta past volgens de Italiaanse spijswetten namelijk perfect in het Paasmenu. Je weet dus alvast wat je op tafel kunt zetten in april.
Nu we het toch over het plannen van eten hebben, bij mij werkt dat niet. Zelfs niet in periodes van topdrukte waarin het beter zou uitkomen als een dag uit 32 in plaats van uit 24 uur bestond. Koud had ik de eetplanning klaar of  ik sjoemelde al met het avondeten door er spontaan (het idee!) een antipasto aan toe te voegen. En mijn createa lunches met restjes kwamen ook al in de knel.
Zelfs een genie kan niet voorspellen hoeveel en welke restjes er overblijven van je avondeten. Toch? Hoe doen expert eetplanners dat? En dan ook nog voor een hele week! Dan moet je wel behept zijn met meer dan een vooruitziende blik. Dan ben je helderziend in mijn ogen.
Ik wil maar zeggen, als jullie dit fantastisch heerlijk romige ovengerecht niet op het menu zetten voor Pasen, heb ik daar het grootste begrip voor.
Wie eet het vanavond nog?

cannelloni met spinazie, gorgonzola en ricotta, voorgerecht voor 4 personen

voor de vulling
500 g wilde spinazie, na koken en uitwringen hou je er ongeveer 325 g aan over
1 sjalot
1 el olijfolie + extra voor de ovenschaal
zout
250 g ricotta
50 g gorgonzola
1 takje tijm, gerist
1 ei
zout
peper
nootmuskaat
13-15 cannelloni, bijvoorbeeld Emiliane van Barilla

voor de bechamel
7 dl melk
40 g bloem
40 g boter
zout
peper
nootmuskaat
en
50 g Parmezaanse kaas

Nodig
ovenschaal van ongeveer 32 x 20cm

Snij de wortels van de spinazieplantjes als dat niet al gedaan is en was de spinazie dan twee keer in ruim water. Kook de spinazie met wat zout in het aanhangende water op niet te hoog vuur met het deksel op de pan. Laat de spinazie afkoelen en uitlekken, wring uit en hak hem grof.
Snipper de sjalot en fruit hem in olijfolie en strooi er een snuf zout over.
Meng, spinazie, ricotta, gorgonzola, tijm, ei en sjalot door elkaar en breng de vulling op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de vulling in een stevig plastic zakje (ik gebruik diepvrieszakjes van Lidl) en knip er een punt af of gebruik een sac à poche.
Vet een ovenschaal in met olijfolie. Vul de cannelloni en leg ze in de schaal.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de bechamelsaus volgens deze beschrijving, onder C. Schenk de saus over de cannelloni, strooi er Parmezaanse kaas over en bak de pasta in het midden van de oven in ongeveer 25 -30 minuten gaar.
Laat de pasta een paar minuten rusten en serveer de cannelloni dan in diepe borden.

Muziek terwijl u werkt:
The Age of Aquarius/Let the Sunshine in  (ja, dit moet even!)

3 opmerkingen:

  1. Dit is zó herkenbaar! Het is hier ook vaak een verrassing hoe de ingrediënten uit de voorraad gecombineerd worden. Dat houdt het spannend roep ik dan maar ;-)
    Spinazie en ricotta zijn ook hier een favoriete combinatie. Niet alleen in de pasta, maar ook heerlijk in een hartige taart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Antoinette, er is nog een 'derde weg': wij maken een lijst van wat er in huis is, en een lijst van wat je daar ongeveer mee zou kunnen koken. Een dag wordt ingepland als restendag, maar heel vaak verwerken we resten in de maaltijd erna. Maar goed, je zal van mij niet horen dat dat plannen altijd appeltje-eitje is :-)

    BeantwoordenVerwijderen