recensie De Grote Kleyn, culinair compendium

Meer lezen →
De Grote Kleyn, culinair compendium.
Op het moment dat ik een pil van ruim twee kilo oppak vraagt de puber in me het zich af.
O jee.
Hoe draag je een grote hoeveelheid kennis over zonder te verzanden in gortdroge opsommingen van feiten? Hoe voorkom je dat je je lezers langzaamaan in slaap sust? En dat ze vooral nooit meer door je willen worden wakker gekust?

Als 16-jarige kon ik een leraar niet volgen. Hij draaide op de automatische piloot zijn lessen af en verder was het in de klas ook al een zooitje. Tijdens zo'n les ben ik eens in slaap geknikkebold. Uiteindelijk heb ik geschiedenis laten vallen. Eeuwig zonde en erg dom.
Jaren later ben ik nog steeds gevoelig voor toon en dosering. Sommige boeken of blogs kan ik helaas niet lezen. Bijvoorbeeld door totale afwezigheid van enig idee of door dwingende aanwezigheid van een schrijver. Taalgebruik dat ik niet prettig vind, ook zo'n barrière.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
3 Reacties

6 culinaire avonturen van Italiaans koken met Antoinette

Meer lezen →
Italiaans koken met Antoinette staat niet op de perslijst. Dat betekent dat ze, hoewel ze een blogmeisje is, niet wordt uitgenodigd voor culinaire events.
Maar dat wil nog niet zeggen dat ze niet culinair op avontuur gaat!
Ze nodigt gewoon zichzelf uit, zo'n type is het nou eenmaal. En ze hangt ook nog eens haar eigen slingers op. Iemand moet het doen tenslotte!

Tijd om een paar culinaire trips op een rij te zetten. Veel leesplezier!
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

roggebroodje met gedroogde tomaat en oregano

Meer lezen →
Weet je wat ook vies is? Pasta koken zonder zout. Het overkwam me afgelopen week en het was wel een mijlpaal in mijn carrière (omdenken)!
De kritiek was ook al ongezouten. 'En dat schrijft een kookboek?!' Oudste zoon pakte een koekenpan en ging demonstratief een ei staan bakken. Ze hadden gelijk, geen redden aan: ik heb alles weggegooid.

Onlangs was ik in Midden-Italië. Daar hebben ze de onhebbelijke gewoonte om brood te bakken zonder zout. Dus niet eens per ongeluk, maar met voorbedachte rade.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

wilde cichorei plukken, recept

Meer lezen →
Vroeger was alles beter! Vooral witlof: die smaakte bitter en dat vond je lekker of niet. Tegenwoordig vindt iedereen het lekker en smaakt het bijna nergens meer naar. Dat hele bittere is eruit gekweekt. Jammer!
Maar geen nood. Gelukkig staat de aarde nog vol met witlofs Zuid-Europese neefje dat nog bitterder is dan witlof old style zelf.
Je moet er wel even wat voor doen, want wilde cichorei (Cichorium intybus L.) ligt niet voor het grijpen in de super (zoals in Italië). Dus gaan we weer eens wildplukken.
Hup, want catalogna, dat is een partij smullen! Mits je van echt lekker bitter houdt dan.
En van een stukje wandelen.

Wilde cichorei komt in Nederland veel voor zoals je hier kunt lezen. En dit  is waar je naar op zoek bent.
Nou ging ik snuffelen op de wildplukwijzer, maar daar staat op dit moment nog maar 1 vindplaats op. Is niet zo gek, want Nederland kent deze groente niet of is hem vergeten. Er is dus nog veel terrein te ontginnen qua wilde cichorei. Als je eenmaal een vindplaats hebt gespot kun je hem toevoegen aan de wildplukwijzer-app. Zo hebben anderen er ook nog wat aan.
En om het met Yvette van Boven te zeggen: 'je moet die vergeten groente gewoon onthouden'. Zeker de wilde cichorei!
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties