Gruwelijk lekker! Italiaanse hazelnootkoekjes

Meer lezen →
Vrouwen met overgewicht in roze leggings en Gisele Bündchen.
Een paar geëpileerde wenkbrauwen met trotse bierbuik en Denzel Washington.
Een taartplateau met cupcakes en een schaaltje met brutti ma buoni.
'Verschil moet er wezen' en 'niemand heeft zichzelf gemaakt' en zo, maar toch. Het oog wil ook wel eens wat.

Laten de brutti ma buoni (lelijk maar lekker) nou echt met voorsprong de allerlelijkste koekjes op aarde zijn. Hoe krijg ik jullie dan ooit zo gek om ze te gaan bakken?!
Gelukkig maken de hazelnootkoekjes met hun compensatiegedrag zelf bijna alles al goed: deze Italiaanse notenkanjers zijn gruwelijk lekker!
Alsof Gisele over je tong tippelt.
In witte cowboylaarzen, roze leggings en met geëpileerde wenkbrauwen.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
1 Reacties

Hasselback aardappels op z'n Italiaans

Meer lezen →
Reuzel of smout is gesmolten spek. Varkensvet dus. Vroeger was het heel gewoon om reuzel te gebruiken in de keukens in Noord-Italië. Wie het zich kon permitteren mestte een varken vet en dat werd letterlijk van kop tot staart gebruikt. Reuzel is goed houdbaar dus met het gesmolten vet van een varken konden ze maanden vooruit. Zero waste. Van bloed en ingewanden bijvoorbeeld werd een worst (sanguinaccio) gemaakt die gedeeld werd met familie, collega's en buren. Vanwege de korte houdbaarheid van varkensbloed werd het precieze moment van slachten overlegd. Zo konden ze samen optimaal gebruik maken van de opbrengst van elkaars kostbare varkens. En langer genieten van sanguinaccio, destijds een delicatesse.

Nu is reuzel de "vergeten groente" onder de vetten. Sinds de jaren vijftig zijn Italianen langzaam maar zeker overgeschakeld op olijfolie. Het dierlijke vet ligt ze te zwaar op de maag. Ok, boter moet nog kunnen, in een enkel geval dan. Ganzenvet is gewoon passé maar reuzel is echt iets voor hoogbejaarden. Met een geheugenstoornis, of juist niet.

Italiaans koken met Antoinette reuzelt tegen de trend in nog steeds lekker door. Ik gebruik het niet dagelijks, maar pastinaak of aardpeer eet je ook niet iedere dag. Dat wordt vervelend.
Reuzel is een smaakmaker die ik zeker niet afgedankt in een hoekje laat staan. Bijvoorbeeld aan dit aardappelbijgerecht geeft reuzel extra pit en romigheid. Iets vlezigs en toch ook weer niet. Probeer maar eens uit!
Zweedse aardappels met een tocco italiano.
En reuzel.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties