Over Drank, Wateetons recensie

Na Over Worst, Over Rook en Over Rot (genomineerd voor Kookboek van het Jaar) heeft Meneer Wateetons, schrijver en fermenteerder, zijn tanden gezet in iets wat ons allemaal bezighoudt: drank.
In Over Drank heeft Wateetons heel veel informatie over het onderwerp verzameld en onderzocht, op een rij gezet en uitgelegd zoals alleen een Wateetons dat doet.

Een maand of wat geleden zocht ik online informatie over het zelf stoken van grappa. Ik vond wazige filmpjes op YouTube en versnipperde informatie op sites van soms verdacht kaliber. Het was nogal een speurtocht en ik wist dat ik het plaatje niet compleet had.
Een mannetje uit het dorp, illegaal grappastoker van beroep, was ook eerder vaag dan loslippig.


En daar zit je dan, gezellie op de bank met Over Drank. Op klaarlichte dag, middenin de huiskamer. Je nipt van dat toch wel verschrikkelijk sneue kopje kruidenthee.
Eindelijk staat er glashelder van haver tot gort uitgelegd hoe en met welke materialen je zelf wijn maakt, bier brouwt én grappa stookt. Volgend jaar sla ik mijn slag zodra de druiven geperst zijn!
Zelf drank stoken zonder vergunning is illegaal. Maar ja, dat wisten we al en heel Italië doet het. Dus wie zijn wij om daar niet gezellig aan mee te doen?
In Over Drank lees je hoe je zelf een destilleerketeltje in elkaar zet. Hoe je supersimpel destilleert zonder destilleerketel. Over wat je allemaal wel niet kunt doen met een 1-kops mokkapotje.

Het bakje slappe kruidenslobber proest je uit bij het lezen van een extreem ongelooflijk goed recept voor een pimpelpaars kruidenbittertje met lavendel op bladzijde 266.
Je maakt plannen om wietbier te brouwen. Hoewel, ewietlikeur maken is laagdrempeliger en loopt wat minder in de gaten. Een beetje een vent gaat vandaag nog aan de slag met het vijfjarenplan voor het maken van zijn eigen sherry.
Kortom, je loopt over van wilde plannen en je lange, donkere winter kan nu al niet meer stuk. Lentelicht en zomerborrels gloren aan het einde van de tunnel.

En of dat allemaal nog niet genoeg is, valt er met dit boek ook nog eens een hoop te lachen. De disclaimer (tekst en in braille) zet de toon. Maar gelukkig vind je het Wateetons droogkomische taalgebruik terug in het hele boek. Hier en daar een woord. Of dit soort tips en variaties:
"Vroeger werd ook wel asbestpoeder gebruikt voor het klaren van de wijn. Daar is tegenwoordig lastig aan te komen. Vreemd. Tip: verpulver het plafond of dak van je vakantiehuisje. Daar zit het vast nog in."
"Als je je melkwijn verstookt, heb je Mongoolse arkhi. Een voordeel: er zit geen methylalcohol in. Een nadeel: 't is toch supergoor."
"Er bestaan natuurlijk een miljardmiljoen kruidenbitters. Gewoon je kruidenrek leeggieten in een fles wodka en gaan."

Punt van kritiek?
Ok, als ik dan ergens over moét zeuren dan zanik ik wat over de vormgeving.
Is het het lettertype, of ligt het aan het papier? Alles is strak en zwart-wit met een snufje blauw. Ik weet het niet. Het boek komt al met al wat clean op me over.
De foto's zijn dan weer warme oases bruin café tussen de technieken door. De fijne schrijfstijl komt ook extra goed binnen, want eigenlijk verwacht je geen humor in een serieuze omgeving.

Over Drank is een duidelijk, compleet en zeer prettig leesbaar handboek met sterke, originele en uitnodigende recepten Het is geschikt voor iedereen die zelf wijn, bier of sterke drank wil maken.
Dus.
Lees het boek nou maar gewoon zelf, ga er lekker mee aan de slag, geef het cadeau en neem nog een borrel.
Dan kijk ik alvast uit naar het volgende standaardwerk van Meneer Wateetons.
Cincin!

Muziek terwijl u stookt:
Rehab, Amy Winehouse

Hardcover
Auteur: Meneer Wateetons
Titel: Over Drank
Uitgever: Carrera culinair
ISBN: 9789048834259
Pagina's: 303
Prijs: € 29,99

Dit boek werd mij als recensie-exemplaar opgestuurd door de uitgever. De bespreking op deze blog is mijn eigen mening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.