gebakken gnocchi alla sorrentina

Gnocchi uit de oven, met mozzarella en tomaat dat is geheid scoren. In huize Italiaans koken met Antoinette en ver daar buiten. Troostvoer van de bovenste plank.
Oudste zoon zag een zware bui hangen op school. Technologie is (nog) niet zo zijn ding. In dat vak worden alle processen die grondstoffen maken tot eindproducten behandeld.
Kennen we zoiets in Nederland? Ik vind het allemaal bere-interessant en heb nooit een dergelijk vak gehad op school. Series als "How is it made" gaan erin als koek. Toen ik ooit voor een uitzendbureau werkte vond ik het boeiend om te zien hoe het er aan de productielijnen aan toeging.  Maar ik dwaal af.

Een onderdeel van het vak Technologie is technisch tekenen. En nou is Zoonlief niet zo heel precies. En ook niet zo'n tekenaar.
Het liep met een sisser af. De uitslag van het proefwerk tekenen viel reuze mee. Zoonlief kan best een beetje millimeteren als het moet.

Stond ik daar met mijn troostvoer.
Mijn kant en klare preek (Je zit niet meer op lagere school/dus je moet iedere dag leren/en als iets niet vanzelf gaat oefen je wat extra/dan gooi je er niet met de pet naar omdat het toch niet lukt/juist niet.) kon in de versnipperaar.
Mijn vermanende vingertje veroerde zich niet in de zachte ovenwant.
En het troostvoer werd erg gewaardeerd ook al viel er niks te jammeren.

recept gnocchi alla sorrentina, gebakken in de oven voorgerecht voor 4 personen

700 g gnocchi
1 blik gepelde tomaten
4 blaadjes verse basilicum en wat extra voor de garnering
2 el olijfolie en wat extra voor de ovenschaal
zout
peper
200 g (buffel)-mozzarella
50 g Parmezaanse kaas

Maak de gnocchi volgens deze aanwijzingen en halveer de hoeveelheden.
Maak een snelle tomatensaus: pak een blik heerlijke gepelde tomaten, doe er basilicum, peper en zout in. Pureer de saus met een staafmixer.
Verhit de olijfolie in een pan schenk de saus erbij en laat de saus met een deksel op de pan 5 minuten pruttelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de gnocchi, giet ze af en meng ze door de tomatensaus.
Verdeel de gnocchi over een ingevette ovenschaal.
Snij de mozzarella in kloeke blokken en verdeel ze over de schaal.
Strooi de Parmezaanse kaas erover.
Bak de gnocchi in het bovenste deel van de oven tot de mozzarella gesmolten is en de Parmezaanse kaas lichtbruin begint te kleuren, dat duurt 15 - 20 minuten.
Versier de gnocchi met een paar blaadjes basilicum.

Variatie: je kunt de saus pittiger maken (denk aan knoflook, rode peper, verse laurier) en variëren met kazen (gorgonzola, tomino, taleggio). Is het alleen geen alla sorrentina meer.

Meer troostvoer:
gehaktballen met tomatensaus en mozzarella
kipfilet met tomatensaus en mozzarella

Muziek terwijl u werkt:
Oh happy day, Gospel Dream

4 opmerkingen:

  1. Ik dacht echt dat je troostvoer ivm Trump nodig had.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren meteen gemaakt en goed bevonden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dàt is snel, leuk om te horen Silvia!!

      Verwijderen
  3. Super!! Leuk stukje tekst ook hier weer bij!

    En een toprecept!

    BeantwoordenVerwijderen