wilde cichorei plukken, recept

Vroeger was alles beter! Vooral witlof: die smaakte bitter en dat vond je lekker of niet. Tegenwoordig vindt iedereen het lekker en smaakt het bijna nergens meer naar. Dat hele bittere is eruit gekweekt. Jammer!
Maar geen nood. Gelukkig staat de aarde nog vol met witlofs Zuid-Europese neefje dat nog bitterder is dan witlof old style zelf.
Je moet er wel even wat voor doen, want wilde cichorei (Cichorium intybus L.) ligt niet voor het grijpen in de super (zoals in Italië). Dus gaan we weer eens wildplukken.
Hup, want catalogna, dat is een partij smullen! Mits je van echt lekker bitter houdt dan.
En van een stukje wandelen.

Wilde cichorei komt in Nederland veel voor zoals je hier kunt lezen. En dit  is waar je naar op zoek bent.
Nou ging ik snuffelen op de wildplukwijzer, maar daar staat op dit moment nog maar 1 vindplaats op. Is niet zo gek, want Nederland kent deze groente niet of is hem vergeten. Er is dus nog veel terrein te ontginnen qua wilde cichorei. Als je eenmaal een vindplaats hebt gespot kun je hem toevoegen aan de wildplukwijzer-app. Zo hebben anderen er ook nog wat aan.
En om het met Yvette van Boven te zeggen: 'je moet die vergeten groente gewoon onthouden'. Zeker de wilde cichorei!recept gewokte wilde cichorei 

300 g wilde cichorei
1 flinke teen knoflook
1- 2 gedroogde pepertjes
2-3 el olijfolie
zout

Was de cichorei en snij de stelen in niet te kleine stukken.
Kneus de knoflook en de pepertjes en bak ze samen met de olijfolie tot de knoflook goudbruin is. Doe de cichorei erbij en wok een paar minuten op redelijk hoog vuur tot hij beetgaar is. Zout terwijl je wokt.
Bezuinig niet op olie. De catalogna hoeft er niet in te zwemmen, maar moet wel lekker smeuïg zijn.

Ik kan op dit moment geen hoofdgerecht bedenken waarbij ik pittige, smeuïge, bitterzoete, gewokte wilde cichorei niet lekker vind.

Meer wildpluk-recepten vind je hier:
legale vlierbloesemsiroop
paddenstoelenschnitzel
brandnetelgnudi met koolsalade uit Alto Adige

Muziek terwijl je plukt:
Roam, The B-52s

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.