roggebroodje met gedroogde tomaat en oregano

Weet je wat ook vies is? Pasta koken zonder zout. Het overkwam me afgelopen week en het was wel een mijlpaal in mijn carrière (omdenken)!
De kritiek was ook al ongezouten. 'En dat schrijft een kookboek?!' Oudste zoon pakte een koekenpan en ging demonstratief een ei staan bakken. Ze hadden gelijk, geen redden aan: ik heb alles weggegooid.

Onlangs was ik in Midden-Italië. Daar hebben ze de onhebbelijke gewoonte om brood te bakken zonder zout. Dus niet eens per ongeluk, maar met voorbedachte rade.
Toch heb ik daar tegen beter weten in nog eens twee sneetjes van dit flauwe brood gegeten. Het was echt pure overmacht, geloof me. Wachten op de pasta was geen optie. All systems down of dit slikken.
Terwijl ik de meligheid hapje voor hapje wegwerkte beloofde ik mezelf dat ik echt never nooit meer brood zonder zout zou eten. Te vies.

Vandaag een recept voor een extra hartig broodje met gedroogde tomaten en oregano.
Als bron gebruikte ik het recept van Yvette van Boven uit een aflevering van Koken met Van Boven. Het originele recept staat hier.

recept roggebroodje van Yvette alla Antoinette

7 g droge gist
350 ml lauwwarm water, verdeeld in 50 ml en 300 ml
1 tl suiker
200 g roggemeel
100 g semola di grano duro
200 g bloem "00" of patentbloem
100 g gedroogde tomaten in olie
1,5 el oregano
1,5 tl zout
2 el zonnebloempitten

Doe de gist met de suiker in een kommetje en schenk er 50 ml lauwwarm water op. Laat het een minuut of 7 staan tot het bruist.
Zeef meel, semola en bloem boven een kom en meng alles goed door elkaar. Hak de tomaten grof en doe ze met de oregano en het zout in de kom.
Maak nu een kuiltje en giet er de gist in. Doe er 200 ml water bij en begin te kneden. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe. Misschien moet er wat meer water bij, misschien wat extra bloem.
Kneed alles tot een samenhangend en soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt op een tochtvrije plaats ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Kneed een minuut of vijf de lucht uit het deeg. Vorm er een ovale bol van, leg hem met de naad naar beneden in een cakevorm of op een vel bakpapier.
Laat het brood nog een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Keep het brood over de lengte in met een scherp mes, bestrijk het brood met water en strooi er de pitten over.
Plaats het brood onderin de oven en bak het in ongeveer 35 minuten gaar.

Wij aten er multigroentesoep met bonen bij en er stond een plankje op tafel met allerlei soorten kaas.

Muziek terwijl u werkt:
Fragile, Sting

2 opmerkingen:

  1. Daar heppu u helemaal gelijk in: brood zonder zout is weerzinwekkend vies. Ik ben dan ook dol op hartige broodjes zoals dit. Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen