brandnetelknödel met koolsalade uit Alto Adige

Ik ben een teenslipper-Imelda, ik heb slippers in alle kleuren en in 1 maat. Rose, geel, blauw, zilver, you name it. Er is nou eenmaal geen fijner schoeisel als het echt warm is. Luchtiger kan niet.
Tijdens een wandelvakantie in Alto-Adige afgelopen zomer verwisselde ik mijn slippers een week vrijwillig voor stevige bergschoenen en sokken. We wandelden uren per dag, berg op berg af. Genieten, afzien.
En als je dan helemaal aan het einde bent is er niks fijners dan .. die schoenen uittrekken (uitgooien).
En douchen.
En lekker eten.
Knödels bijvoorbeeld, die doen het erg goed bij stevige trek. Ze zijn er rond en plat, in de soep of met een salade, van oud brood of van griesmeel.
Wat mij betreft zijn ze allemaal lekker, maar favoriet waren de brandnetelknödel die ik thuis maar eens heb nagemaakt.


recept brandnetelknodel met koolsalade

Voor de brandnetelknödel
200 g brandnetels of anders wilde spinazie
150 g oud witbrood
100 ml melk
100 g pittige kaas, zoals Graukäse of Gorgonzola
2 eieren
1 el bloem
zout en peper
75 g boter
geraspte Parmezaanse kaas
een paar sprieten bieslook

Voor de koolsalade
700 g witte kool of spitskool
zout
3 el witte-wijnazijn
4 el maïsolie
1 tl karwijzaad
versgemalen witte peper

Kook de brandnetels, wring ze uit en hak ze fijn.
Snij het brood in blokjes en doe het in een flinke kom. Verwarm de melk, rasp de kaas en meng het het door het brood. Doe er nu de brandnetels, eieren, bloem, iets zout en peper bij.
Kneed het broodmengsel goed en laat het een kwartier rusten in de koelkast.
Vorm er 12 ballen van en druk deze plat.
Verhit de boter in de koekenpan en bak de knödel rondom lichtbruin. Kook ze dan ongeveer 10 minuten in gezouten water.

Verwijder de buitenste bladeren, snij de kool doormidden en verwijder de harde stronk.
Rasp de kool flinterdun met een scherpe mandoline.
Bestrooi de kool met fijn keukenzout en kneed het zout kort door de kool totdat de salade nat en zacht aanvoelt. Kneed niet te lang, de Krautsalat moet knapperig blijven.
Maak de salade aan met maïsolie, witte-wijnazijn, peper, eventueel nog wat zout en een theelepel karwij.
Laat de koolsalade een half uur rusten in de koelkast.

Verdeel de koolsalade over de borden en leg de knoedels erbovenop.
Druppel er wat boter over en geef er geraspte kaas bij. Hübsch und aardig, die foto hierboven met de uitvoering van het streetfoodfestival in Sand im Taufers, maar thuis zit het er zo uit, voordat je er boter, kaas en bieslook op doet:


Lekker dat contrast zacht-knapperig, zout-zuur, warm-koud en een glas Lagrein smaakt er lekker bij!

Muziek terwijl u werkt:
Head over feet, Alanis Morisette

Vrij naar het recept uit 33 x canederli, Heinrich Gasteiger, Gerhard Wieser, Helmut Bachmann

Geen opmerkingen:

Een reactie posten