Verrot lekker, Christian Weij

Huizen ruilen heeft veel voordelen. Je hoeft niet in het keurslijf van een hotelritme en je blijft verre van bungalowparktoestanden. Onze kinderen krijgen een realistische kijk op het dagelijks leven in Nederland. En in elk gewoon huis liggen wel een paar bijzonder leuke boeken! 
Dit jaar werd ik bijvoorbeeld heel aangenaam verrast met Verrot lekker van Christian Weij.


Weij is een Nederlandse kok en nieuwsgierige lekkerbek die al jaren experimenteert met fermentatie. Fermentatie is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel. En wij houden ervan! Een derde van ons voedsel wordt voor gebruik gefermenteerd. 
Denk maar eens aan brood, kaas, koffie, chocola en vanille, vleeswaren, sojasaus en tempeh. Amsterdamse uien, augurken, olijven en zuurkool. Wijn, bier, vissaus en azijn.

Gefermenteerd eten is niet alleen verrot lekker, het is ook gezond. Niet "healthy", nee écht gezond: "Levende bacteriën in producten die na fermentatie niet verhit worden zijn probiotisch en zorgen voor aanvulling en diversifiëren van onze darmflora. Dat leidt onder meer tot een verbetering  op het gebied van spijsvertering, vorming van voedingsstoffen, immuunsysteem en geestelijke gezondheid" aldus Sandor Katz in het voorwoord.

In Verrot lekker laat Christian Weij je zien hoe je zelf voedsel fermenteert.
Er staat natuurlijk een recept in voor klassieke Hollandse zuurkool maar ook voor gefermenteerde ongeschilde aardappels uit de oven, tomatensmaakbommetjes, gepekelde citroen, citroensoda, sinaasappelazijn, basilicumazijn, gepekelde knoflookteentjes, labne, farinata di ceci (platbrood van kikkererwten), dosa's en gefermenteerde polenta. Er staat gedetailleerd in beschreven hoe je een zuurdesemstarter maakt en er brood van bakt, hoe je bier kunt brouwen, en hoe je zelf boter, ricotta, droge worst en garum (vissaus) kunt maken. 
De recepten zijn over het algemeen niet moeilijk, het boek laat je andere dingen doen met meestal eenvoudig verkrijgbare ingrediënten.

Via de adressenlijst heb ik opgezocht waar ik champagne-, port- en wijngist kan kopen. Vragen als "Zal ik alle verschillende gisten kopen? Wat is het verschil tussen deze gisten, waarom gebruik je de ene keer champagnegist en de andere keer portgist? 
Levende azijn. Ik weet nu waar ik dat kopen kan, maar kun je dat ook zelf maken?" 
Het boek kiest er expliciet voor om niet te diep in te gaan op de theorie en soms is dat jammer.

De titel doet misschien anders vermoeden, maar het boek is vriendelijk geschreven, met hier en daar een vleugje humor. Weij spreekt uit ervaring. Geen ouwejongenskrentenbrood, wijmannenwetenwelwatlekkerkokenis, gespierde-mannentaal of tattoo's. 
Toch is het een stoer boek. Uitgevoerd in mat papier, met donkere foto's die focussen op ingrediënten en het bereidingsproces. 
Jeans, leer en geen getrut met onnodige accessoires.

Verrot lekker is een leuk, praktisch en bijzonder kookboek vol originele, smaakvolle en over het algemeen makkelijke recepten.
De grotendeels goed verkrijgbare ingrediënten worden heel anders aangepakt dan de gemiddelde kok gewend is. We stappen niet over op plan B, maar leren om smaak van alledaags voedsel naar een hoger plan te brengen.
Verrot lekker is een inspirerend kookboek voor iedereen met een meer dan gemiddelde belangstelling voor koken en bakken.

Auteur: Christian Weij
Titel: Verrot lekker. Zelf fermenteren, eenvoudig, lekker & gezond
Uitgever: Bertram + de Leeuw 
ISBN: 9789461561787
Pagina's: 312
Prijs: € 22,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.