paprikajam maken

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik conserveer me de laatste weken helemaal suf.
Kilo's en nog meer kilo's suiker en zout jaste ik erdoorheen alsof het niks was. Azijn en alcohol werden met liters tegelijk aangesleept.
Resultaat? Kruidenzout en kruidenazijn, aardbeienjam, kersenjam en abrikozenjam, siroop, likeur, een kruidenbitter.
Allemaal leuk en lekker natuurlijk maar het allerbijzonderst vind ik mijn twee potten paprikajam.
Het was nooit in me opgekomen om jam te maken van paprika's, verder dan paprikachutney was ik nog niet.

We waren onlangs een weekje op Mallorca.
De eigenares van onze B&B gaf bij het ontbijt wel 10 soorten zelfgemaakte jam. Ik zal ze niet allemaal opnoemen, maar er stond dus 'pimiento' op een van die potten. Vreemd!
En lekker, bleek!
Bij thuiskomst lagen er een aantal puntpaprika's in de koelkast. Klaar om een vakantieherinnering om te zetten in daden.



recept paprikajam
450 g puntpaprika's
160 g suiker
2 el witte-wijnazijn

Zet een bordje in de diepvries.
Was de puntpaprika's en haal de zaadlijsten en steel weg.
Snij de paprika in kleine blokjes en kook ze met suiker en azijn.
Pureer de blokjes met de staafmixer en kook de jam in tot de gewenste dikte.
Test de dikte door de paprikajam op het ijskoude bordje te druppelen. Als de jam niet of maar weinig uitloopt is hij klaar. En anders ga je nog even door met roeren.

De opbrengst is ongeveer een halve liter zoete jam.
Je kunt de jam gewoon eten op je brood. Lekker als je het combineert met bijvoorbeeld Manchego of met oude, pittige kazen.
Deze jam kun je natuurlijk ook geven bij een kaasplankje.

Beatriz gebruikte geleisuiker waar ik kristalsuiker gebruik en ik heb wat zuur bij de jam gedaan.

Nerd alert! 
Eind augustus ga ik meer leren over conserveren bij Meneer Wateetons in Italië. 
Lijkt het je ook wel wat om vlees, zuivel, groente en fruit te leren conserveren in la bella Italia, klik dan hier voor meer informatie!

Nog meer jam maken? Klik op het recept van je keuze.
kruisbessenjam
limoncello-aardbeienjam
aalbessenjam
blauwe-bessenjam
pruimenjam met granaatappelsiroop
marmelade van bittere sinaasappels
marmelade van cederappel

Muziek terwijl u werkt:
Higher ground, Red Hot Chili Peppers

4 opmerkingen:

  1. Ik hou van aparte recepten en als mijn puntpaprikaplantjes goed hun best doen ga ik deze wel een keertje proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hou ik je aan Christien, succes met de plantjes ook!

      Verwijderen
  2. Ik heb ook een potje mee uit Spanje: Hero maakt het onder andere. Het staat absoluut ook op mijn verlanglijstje om te maken. Ik heb er ook eentje bij van groene paprika: ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb er nog naar gezocht in een supermarkt maar niks gezien. Is dus echt een algemeen gangbare smaak. Grappig! Weer eens iets anders dan aardbeienjam :)!

      Verwijderen