rijstsalade met groente en tonijn

Zeg "vis!" en alarmbellen gaan rinkelen.
Zeg "tonijn!" en de alarmbellen gaan rinkelen.
Veel!
Hard!
Ben je er nog, ondanks het woord tonijn in de titel? Zet het alarm dan maar even af.
Het overgrote deel van tonijn uit blik is gestreepte tonijn (skipjack) en die tonijnsoort is niet bedreigd, zoals je hier kunt lezen. Of deze tonijn ook duurzaam gevangen wordt is een ander verhaal. Koop daarom tonijn en andere vis altijd met een MSC-keur. Als je hier klikt, zie je hoe makkelijk het is om zonder bezwaar tonijn uit blik te kopen.
Alle hindernissen zijn genomen, dus gauw door naar het recept: koude rijstsalade met veel knapperige groente en tonijn. Lekker als onderdeel van een koud zomers buffet of bij de barbecue. Wij eten het ook graag als lunchgerecht. Neem het vooral niet te nauw met het recept en gebruik het als inspiratiebron. Als je er voor zorgt dat het een knapperig en fris geheel wordt, zit je altijd goed!


recept Italiaanse rijstsalade met puntpaprika, courgette en tonijn

voor de salade:
100 g basmatirijst
125 g sperziebonen
140 g mais uit blik (uitgelekt gewicht)
80 g tonijn uit blik (uitgelekt gewicht)
100 g zilveruitjes uit een potje
50 g zwarte olijven
50 g rode puntpaprika (1 halve puntpaprika)
150 g courgette (1 kleine courgette)
50 g bospeen (1 stuk)

voor de dressing:
loof van een venkelknol of verse dille
1 el pittige mosterd
2 el extra vergine olijfolie
citroensap
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Kook de basmatirijst gaar in gezouten water, maak de korrels goed los met een vork en laat de rijst met het deksel op de pan afkoelen tot kamertemperatuur.
Haal de sperziebonen af, kook ze 5 minuten in gezouten water en giet ze dan af. Laat ze met het deksel op de pan afkoelen tot kamertemperatuur.
Laat de mais, tonijn, zilveruitjes en olijven uitlekken.
Maak de groente schoon, snij ze in reepjes en daarna in blokjes.
Snij ook de bonen in blokjes.
Hussel alle ingrediënten goed.
Maak een dressing van venkelloof, mosterd, olijfolie, citroensap, peper en zout.
Schenk de dressing over de salade en meng goed.
Zorg dat de salade smeuïg is en voeg eventueel nog wat extra dressing toe.
Laat de salade een half uurtje op smaak (en op temperatuur!) komen in de koelkast.

Variaties op een thema:
  • gebruik een ander soort rijst of een mix van granen
  • vervang de zilveruitjes (deels) door kappertjes en/of augurken in schijfjes
  • vervang de tonijn door kikkererwten en je rijstsalade is vegetarisch
  • vervang het venkelloof door een ander vers kruid of een mengsel van verse kruiden
  • kijk naar je groentevoorraad en gebruik je fantasie!
Muziek terwijl u werkt:
Ring my bell, Anita Ward

2 opmerkingen:

  1. Altijd goed, zo'n rijstsalade met tonijn! Voor de "knap" doe ik er ook nog altijd een hand fijngesneden radijs door. En we drinken er een vinho verde bij 😄

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk vinho verde! Maar als het écht warm is voor mij geen drank... Dan val ik echt òm ;) Weet je dat radijs hier maar mondjesmaat te krijgen is?

      Verwijderen