Gruwelijk lekker! Italiaanse hazelnootkoekjes

Vrouwen met overgewicht in roze leggings en Gisele Bündchen.
Een paar geëpileerde wenkbrauwen met trotse bierbuik en Denzel Washington.
Een taartplateau met cupcakes en een schaaltje met brutti ma buoni.
'Verschil moet er wezen' en 'niemand heeft zichzelf gemaakt' en zo, maar toch. Het oog wil ook wel eens wat.

Laten de brutti ma buoni (lelijk maar lekker) nou echt met voorsprong de allerlelijkste koekjes op aarde zijn. Hoe krijg ik jullie dan ooit zo gek om ze te gaan bakken?!
Gelukkig maken de hazelnootkoekjes met hun compensatiegedrag zelf bijna alles al goed: deze Italiaanse notenkanjers zijn gruwelijk lekker!
Alsof Gisele over je tong tippelt.
In witte cowboylaarzen, roze leggings en met geëpileerde wenkbrauwen.






En dat je dan de mooiste exemplaren bewaart voor de foto. En je er met je sjiekste bordje nog een draai aan probeert te geven.
Prik daar doorheen! In het echt zijn ze stukken lelijker!

recept brutti ma buoni, Italiaanse hazelnootkoekjes

300 g geroosterde gepelde hazelnoten
4 eiwitten op kamertemperatuur
snuf zout
125 g suiker

Hak de hazelnoten grof.
Klop de eiwitten en het zout met een mixer tot ze schuimig wit zijn en doe er dan beetje bij beetje de suiker bij, terwijl je blijft mixen.
Als de eiwitten stijf zijn schep je de de hazelnoten voorzichtig door het schuim.
Doe het notenschuim in een pan met een dikke bodem. Verwarm het schuim op matig vuur en schep het 10 minuten voorzichtig om van beneden naar boven. Het schuim kleurt zo lichtbruin.
Vewarm de oven voor op 125 graden en bedek de bakplaat met bakpapier.
Maak met twee lepels ongeveer 20 koekjes.

Bak de brutti ma buoni in het midden van de conventionele oven gaar in ongeveer een uur.
De koekjes veren dan nog mee, maar ze stijven tijdens het afkoelen op. Van binnen moeten de brutti ma buoni nog een beetje zacht zijn.
Laat ze in de oven liggen om af te koelen en zet daarbij de ovendeur op een kier.

Je kunt ze in een week in een blikken koektrommel bewaren.

Muziek terwijl u werkt:
Diana Krall, Temptation

1 opmerking:

  1. Sinds ik de lekkerste hazelnoten uit Piëmonte ken, lust ik eigenlijk alles wel met hazelnoot erin verwerkt. Ik denk dat ik deze lelijkerds maar eens moet gaan maken, ik proef ze nl bijna nu al in mijn mond 😀

    BeantwoordenVerwijderen