Hasselback aardappels op z'n Italiaans

Reuzel of smout is gesmolten spek. Varkensvet dus. Vroeger was het heel gewoon om reuzel te gebruiken in de keukens in Noord-Italië. Wie het zich kon permitteren mestte een varken vet en dat werd letterlijk van kop tot staart gebruikt. Reuzel is goed houdbaar dus met het gesmolten vet van een varken konden ze maanden vooruit. Zero waste. Van bloed en ingewanden bijvoorbeeld werd een worst (sanguinaccio) gemaakt die gedeeld werd met familie, collega's en buren. Vanwege de korte houdbaarheid van varkensbloed werd het precieze moment van slachten overlegd. Zo konden ze samen optimaal gebruik maken van de opbrengst van elkaars kostbare varkens. En langer genieten van sanguinaccio, destijds een delicatesse.

Nu is reuzel de "vergeten groente" onder de vetten. Sinds de jaren vijftig zijn Italianen langzaam maar zeker overgeschakeld op olijfolie. Het dierlijke vet ligt ze te zwaar op de maag. Ok, boter moet nog kunnen, in een enkel geval dan. Ganzenvet is gewoon passé maar reuzel is echt iets voor hoogbejaarden. Met een geheugenstoornis, of juist niet.

Italiaans koken met Antoinette reuzelt tegen de trend in nog steeds lekker door. Ik gebruik het niet dagelijks, maar pastinaak of aardpeer eet je ook niet iedere dag. Dat wordt vervelend.
Reuzel is een smaakmaker die ik zeker niet afgedankt in een hoekje laat staan. Bijvoorbeeld aan dit aardappelbijgerecht geeft reuzel extra pit en romigheid. Iets vlezigs en toch ook weer niet. Probeer maar eens uit!
Zweedse aardappels met een tocco italiano.
En reuzel.
recept Hasselback potatoes met een tocco italiano

8 nieuwe of vastkokende aardappelen van gemiddelde grootte
verse kruiden, zoals salie, rozemarijn en tijm
20 g reuzel of het vet van uitgebakken ontbijtspek
2 el olijfolie
zeezout
zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Borstel de aardappels schoon onder de lopende kraan.
Leg een aardappel op een lepel en maak inkepingen. Herhaal dit tot de aardappels op zijn.
Hak de kruiden grof.
Smelt de reuzel in olijfolie op matig vuur. Roer goed, zodat de reuzel niet verbrandt. Doe de kruiden erbij en verwarm ze kort mee.
Plaats de aardappels in een ovenschaal en verdeel er de helft van de warme kruidenolie en wat zout over.
Zet de aardappels in het midden van de oven op 200 graden, ongeveer 45 minuten tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi ze na 30 minuten (als de aardappels goed open zijn) met nog wat zout en peper en bedruip ze nog een keer met de kruidenolie.

Varietips: bedenk je eigen variant met andere kruiden, met gerookt paprikapoeder, met knoflook, geraspte kaas, enz., enz., enz.!!

Muziek terwijl u werkt:
All about that bass, Meghan Trainor

2 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.