recept seadas (sebadas) maken

Seadas, of sebadas zijn Sardijnse gefrituurde ravioli, gevuld met jonge schapenkaas (pecorino fresco). Ze worden gepresenteerd met een heel bittere honing die in een pannetje wordt verwarmd en aangelengd met water, zodat je een honingsausje krijgt.
Traditioneel gebruiken ze op Sardinië miele di corbezzolo, honing van aardbeiboombloesem. En die honing is heerlijk bitter. Echt flink bitter. Het is die honing die de seadas maken tot wat ze zijn: bitterzoet comfort food!
Bij gespecialiseerde delicatessen(web-)winkels kun je deze honing vinden. En anders neem je paardenbloemenhoning als alternatief.
Omdat jonge pecorino in Nederland niet of nauwelijks te krijgen is, gebruik je een mengsel van ricotta en jonge, zachte geitenkaas.

recept sebadas, seadas maken

12 stuks, voor 4 tot 6 personen

250 g bloem
25 g reuzel of boter op kamertemperatuur
2 biologische eieren
1 tl zout
1 el water

150 g ricotta
100 g zachte geitenkaas
1/2 el bloem
de geraspte schil van een onbehandelde citroen
4 el honing van aardbeiboombloesem of paardenbloemenhoning
Maisolie om te frituren
Een ronde (ravioli-)steker, doorsnee 8 cm

Laat de ricotta uitlekken in een fijne zeef.
Maak een glad deeg van bloem, reuzel, eieren, zout en ongeveer 1 eetlepel water, wikkel het deeg in folie en laat het rusten op je werkblad.
Roer de geitenkaas, bloem en citroenrasp door de ricotta.
Rol de pasta uit in twee vellen.
Maak in het onderste vel met de steker 12 cirkels in het deeg (niet uitsteken).
Doe op iedere cirkel een eetlepel van het kaasmengsel.
Bedek het deeg met het tweede vel.
Veeg rondom de vulling de lucht weg richting de rand van de cirkels.
Steek de seadas uit.
Versier de randen van de seadas met een vork.
Doe een paar eetlepels water met een paar eetlepels honing in een pan met een dikke bodem en roer de honing los tot een sausje.
Verhit de olie tot 175 graden en frituur de seadas lichtbruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm met honingsaus en strooi er eventueel wat poedersuiker over.

Nog meer lekkers van het eiland Sardegna, klik op de gerechten voor het recept:
malloredus, verse pasta zonder ei
pastasaus met gehakt
vis uit de pan, zoals op Sardinie
stoofpotje van lamsvlees met saffraan
sospirus, meringues met amandelen

Muziek terwijl u werkt:
Pop Life, Prince
Starfish and coffee, Prince
Sometimes it snows in April, Prince

Geen opmerkingen:

Een reactie posten