Zoervleis, Limburgs recept met Italiaanse slag

Als je emigreert naar Italië verhuizen sommige recepten mee en andere niet. Je past jezelf aan aan de nieuwe omgeving en je recepten ook.
De concurrentie van de Italiaanse keuken, eerlijk is eerlijk, is groot en het aanbod in de winkels is anders. Boerenkool met worst, dat is hier niet na te doen helaas want boerenkool is hier niet te koop! Een van de blijvertjes is zoervleis. Limburgs zoervleis, aangepast aan Italiaanse omstandigheden.

Waar haal ik bij nacht en ontij in Italië ontbijtkoek en appelstroop vandaan? Tja.
Zelf ontbijtkoek bakken is nogal een omweg. En online appelstroop bestellen is niet snel genoeg als de zoervleisnood het hoogst is.
Ik kopieer de smaak van ontbijtkoek en stroop daarom door een kaneelstokje, nootmuskaat en zoete ketjap medja of stroperige balsamico te gebruiken. En omdat ontbijtkoek de saus ook bindt, maak ik een neutrale beurre manié. Kleine moeite, hetzelfde effect!
Zo doen we dat dus.

En dan dat vlees lekker laten pruttelen en de geur van thuis opsnuiven. De smaak is net weer even anders dan de smaak van Italiaanse stoofpotjes met (altijd weer die) rode wijn.
Ben je in een Nederlandse bui, geef dan friet en bier bij het zoervleis.
Ben je in een Italiaanse bui, dan serveer je zoervleis met geroosterde polenta en drink je er een glas rode wijn bij.
Landgenoten! Wij van Italiaans koken met Antoinette zeggen, ga voor die eerste optie!


recept zoervleis uit Limburg naar Italiaanse omstandigheden

1 kg doorregen rundvlees
75 g boter
2 uien
3 blaadjes laurier
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
nootmuskaat
zout
peper
2 el ketjap medja (Chinese winkel) of stroperige balsamico
1 dl witte-wijnazijn
1 dl water
30 g boter op kamertemperatuur.
2 el bloem

Maak zoervleis het liefst een dag van tevoren. Of zet het 's ochtends vroeg op het vuur en laat het pruttelen tot je 's avonds gaat eten.

Snij het vlees in blokken.
Pel de uien, snipper ze fijn, bestrooi ze met wat zout en fruit ze op laag vuur tot ze glazig zijn.
Doe het vlees erbij en bak het rondom bruin.
Doe de laurier, kruidnagels, het kaneelstokje, versgeraspte nootmuskaat, zout, peper en ketjap in de pan en bak een minuut.
Schenk de witte-wijnazijn en het water erbij.
Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat het zoervleis pruttelen totdat het vlees uit elkaar valt.
Bind het zoervleis als volgt: prak de boter met twee afgestreken eetlepels bloem tot de bloem helemaal door de boter is opgenomen. Doe de beurre manié in de pan. Roer goed, verwarm een paar minuten. Controleer of er nog zout of peper bij moet en je zoervleis is klaar.

Lekker met friet en gekookte groente.

Klik hier voor mijn recensie van het boek Italië voorgoed. Een boek over Nederlanders die zich een eigen plek hebben verworven in de Italiaanse samenleving.

Muziek terwijl u werkt:
Vita spericolata, Vasco Rossi

4 opmerkingen:

  1. Anoniem3/24/2016

    krijg al trek! niet eerst het vlees uit de pan halen alvorens het vocht toe te voegen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, dit recept. Ik maak(te) het zó vaak in Italie... En dan kwamen de buren de geur heel argeloos opsnuiven.... Dank je, ik ga het weer vaker doen. Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen