Nigella's bananenbrood met boerenjongens

Drie vermoeide bananen. Met hun sproetengezichten en duurzame blik keken ze me licht verwijtend aan. Jongens, ik begrijp best waar jullie heen willen, jaja, no waste en zo...

Ik dacht aan een luchtig bananenbrood zonder dadels en havermout, met kristalsuiker en boter maar vooral: lekker! Totaal niks Italiaans aan, maar wel doeltreffend.
Getriggerd door drankgebruik en een snufje dubbelkoolzure soda ging ik aan de slag ging met dit recept voor banana bread van Nigella Lawson uit The domestic goddess, de goddelijke huisvrouw.

Dat leek me nou wel wat. Bak een heerlijk bananenbrood en je huisgenoten liggen in katzwijm aan je huiselijk doch goddelijk gepantoffelde voeten. I'm in total control.
Zeker nu The domestic god weer eens dagenlang afwezig is in verband met werkzaamheden elders, lijkt zo'n bananenbrood wel een enorm handig hulpje in de huishouding/opvoeding.Het werd indeed een luchtig bananenbrood.
Smaakte het goddelijk? Almost!
Lagen de kinderen in katzwijm aan mijn huiselijk doch goddelijk gepantoffelde voeten? Yeah, right! Only in my wildest dreams!

bananenbrood van Nigella met boerenjongens

125 g boerenjongens
175 g tarwebloem + extra voor de cakevorm
2 tl bakpoeder
1/2 tl dubbelkoolzure soda
1/2 tl zout
125 g gesmolten boter + extra voor de cakevorm
35 g palmsuiker, grofgehakt
115 g suiker met vanillesmaak of gewoon kristalsuiker en een tl vanille-extract*
3 biologische eieren
3 rijpe bananen van gemiddelde grootte, geprakt
60 g gehakte walnoot

Laat de boerenjongens uitlekken.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe bloem, bakpoeder, dubbelkoolzure soda en het zout in een kom en meng het met een houten lepel goed door elkaar.
Doe de gesmolten boter, de palm- en de kristalsuiker in een andere, grote kom en roer het glad met een mixer. Doe de eieren er een voor een bij en voeg dan de banaan toe.
Roer er dan met een houten lepel de walnoten, boerenjongens en eventueel vanille-extract door.

Voeg het bloemmengsel in drie delen toe. Roer na iedere toevoeging goed.
Vet een cakevorm (23 x 13 x 7 cm) in met boter en bestuif hem met bloem.
Schenk het bananenbeslag erin en bak het bananenbrood in het midden van de oven in 60 -75 minuten gaar. Check met een satéprikker of het brood gaar is. De satéprikker moet er schoon uitkomen.
Laat het bananenbrood afkoelen op een rooster en snij er naar smaak dikke of dunne plakken van.

Ik was heel benieuwd naar het gedrag van de boerenjongens. Zouden ze allemaal volgezogen naar de bodem zakken of zich verdelen en heersen over de hele cake? Ze fierljepten door de hele cake! En dat terwijl ik ze, zoals Nigella schrijft, alleen maar heb laten uitlekken. Niet drooggedept of door de bloem gerold. Amazing! Zou dat allemaal het werk zijn van 1 snufje dubbelkoolzure soda?

*Als ik een recept maak van een keukengrootheid geef ik er de eerste keer geen eigen draai aan. Dit recept heb ik wel iets aangepast omdat ik niet alle ingrediënten in huis had. In plaats van rum en rozijnen gebruikte ik boerenjongens, ik gebruikte een deel palmsuiker en een deel kristalsuiker, in plaats van 2 grote eieren gebruikte ik 3 biologische eieren en ik gebruikte geen vanille-extract. Ik steek een vanillestokje in een grote pot kristalsuiker, zodat de suiker naar vanille smaakt.

Muziek terwijl u werkt:
The piano has been drinking, Tom Waits

Bron: The domestic goddess, Nigella Lawson

2 opmerkingen:

 1. Wim van der Flier6/21/2016

  Hoi Antoinette,
  Nigella schrijft caster sugar voor. Volgens mij is dat geen basterdsuiker (dat is echt Nederlands) maar fijne tafelsuiker.
  Ik heb hem overigens met basterd gemaakt en die is uitstekend geschikt hiervoor. Wel vind ik hem bij de opgegeven hoeveelheden erg zoet, mag van mij wat minder.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.