koekjes met tijm en salie bakken

Een maand of twee geleden kregen we een telefoontje van voetbalvereniging Chievo. Vanaf volgend schooljaar gaat Victor bij hun keepen. Dat is groot nieuws voor een kleine jongen: Chievo speelt in de Italiaanse eredivisie.
Victor was dolblij, want hij droomt hier letterlijk al jaren van. Uitdagende trainingen waar hij nu alvast aan mee mag doen en een stimulerende omgeving. En dan ben je als moeder natuurlijk trots en blij voor je kind maar ik denk ook met een tikje weemoed aan de voorgeschiedenis.

Victor is net elf maar hij is zo lang als een jongen van 15 jaar oud. Toen hij een peuter was hielden de benen de snelle groei en het gewicht van zijn lichaam niet bij. En zijn hersens ook niet. Victor had x-benen en bewoog heel ongecoördineerd.
Hij zat altijd vol blauwe plekken omdat hij maar bleef struikelen over zijn eigen benen.
Wie bij hem in de buurt stond als hij struikelde kon een klap krijgen, omdat Victor steevast dacht dat hij geduwd was.

Dagelijks gingen we naar de speeltuin, want zijn benen gebruiken om te rennen, springen en klimmen was het beste medicijn tegen slappe benen en slechte coördinatie.
Op advies van de fysiater* begon Victor al toen hij vijf jaar was met judo. Hij was het jongste kind van de judoklas, maar hij werd een jaar eerder toegelaten omdat hij zo goed luisterde (jaja, toen nog wel..) en omdat we de judoleraar de situatie hadden uitgelegd. De judoleraar heeft hem meer dan geweldig ondersteund.

Hoe meer verschillende sporten, hoe beter was het devies. Behalve judo leerde Victor fietsen, zwemmen, skiën, voetballen, tennissen en volleyballen. Dag in, dag uit, jaar in jaar uit bezig met bewegen. Bij de sportclub of in de speeltuin.

Nu is het alleen nog maar voetbal. Stijfkoppig proberen steeds beter te worden. In het echt en op de Playstation.
En dan na jaren dat telefoontje.

Kom, ik ga maar eens koekjes voor hem bakken, die heeft hij wel verdiend.


recept koekjes met tijm en salie

3 takjes tijm
2 blaadjes salie
1 onbehandelde citroen
300 g bloem
3 eierdooiers
100 g suiker
150 g koude boter in stukjes
1/2 tl zout
1 - 2 el water
1 tl bakpoeder

Ris de tijm en hak de blaadjes samen met de salie fijn.
Rasp de citroen.
Doe de kruiden en de citroenrasp in een grote kom,
Zeef de bloem boven de kom en doe de eierdooiers, suiker, boter, zout, een eetlepel water en het bakpoeder erbij.
Kneed het deeg met je handen totdat de boter zacht genoeg is en het deeg aanvoelt als vochtig zand. Doe er nog een eetlepel water bij als dat nodig is.
Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de conventionele oven voor op 175 graden.
Rol het deeg uit, steek de koekjes uit het deeg en bak ze in de bovenste helft van de oven in 10 - 15 minuten goudbruin.

Deze knapperige boterkoekjes smaken heel licht naar tijm en salie en smaken niet "zepig"!

Muziek terwijl u werkt:
Adventure of a lifetime, Coldplay

HIER lees je wat een fysiater doet.

5 opmerkingen:

  1. Laat ik nou net een bos salie in de koelkast hebben liggen. Even checken of ze nog een beetje florisant zijn.

    Enneh wat een heerlijk nummer hè? Gaat altijd goed hard als ik het hoor. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeueuj, komt dat even goed uit!
      Ja heerlijk deze moet altijd hard, vooral in de auto samen met Victor!

      Verwijderen
    2. In de auto klinkt het nog beter inderdaad.

      Verwijderen
  2. Nou ze smaken goed hoor Antoinette. Heb ze net gemaakt en amper afgekoeld direct ervan gesnoept. Top-koekje vooral als je niet zo'n hele grote zoetekauw bent! Blijft lekker hangen in je mond die smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja lekker hè? Ik ben ook een zoetekauw die niet houdt van te zoet ;)!

      Verwijderen