luie Italiaanse tomatensaus uit de voorraadkast

tomatensaus van tomaten uit blik met ui en boter van Marcella Hazan

Een heel eenvoudige, lekker zoete tomatensaus maak je met maar vier ingrediënten en dit fantastische recept van Marcella Hazan. Zullen we wedden dat je alles al in huis hebt?
Men neme een blik tomaten, een ui, boter, iets zout en that's it! O ja, een pak pasta natuurlijk, want daar maak je deze supersaus nou eenmaal bij.
Boodschappen hoef je dus al niet te doen. De ui hoef je niet eens te snipperen en zelfs al heb je driè linkerhanden, dan nog lukt het je niet om deze tomatensaus te verpesten, zo makkelijk.

Terwijl de saus vredig stond te pruttelen nam Fabio een lepeltje saus en zei: "Mmmm, buono mamma! Niks meer aan doen!"
Dat was ik toch al niet van plan, want ik was druk genoeg met het maken van verse spaghetti alla chitarra! Dat is vierkante vrij dikke spaghetti met een heel stevige bite. Ik maakte die van bloem (geen semola) van durumtarwe.
Maar deze saus is lekker bij alle pasta, dus ook bij gedroogde pasta uit je voorraadkast.














recept supersimpele tomatensaus met boter en ui van Marcella Hazan

500 g gepelde tomaten uit blik (neem hele lekkere, liefst San Marzano)
75 g boter
1 middelgrote ui
zout
500 g gedroogde pasta of 400 g verse pasta

Pel de ui en snij hem in tweeën.
Doe de tomaten uit blik in een pan, doe de boter, de ui en iets zout erbij en laat dit zonder deksel 45 minuten zachtjes sudderen tot het vet op de tomaten drijft.
Roer af en toe en maak grote stukken tomaat klein. Proef of er nog zout bij moet.
Verwijder de ui voor de saus met de pasta gemengd wordt.
Direct serveren
Geef er geraspte Parmezaanse kaas bij.

Gooi de ui niet weg, want die smaakt nog heerlijk als bij- of als voorgerechtje. Vooral als je rode ui gebruikt.

Kijk, dit is de chitarra, en ja dit apparaat heeft wel wat weg van een gitaar. Het klinkt alleen een stuk minder lekker!







Nog meer eenvoudig tomatengeluk? Maak gezeefde tomaten (passata)  van verse tomaten, klik hier voor het recept.

Muziek terwijl u werkt:


Bron: De Klassieke Italiaanse Keuken, Marcella Hazan

4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept! Het was hier ook een doorslaand succes. Altijd fijn met een kritische eter (peuter).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaa, dat vind ik fijn om te horen, eenvoudig is vaak zo lekker! Dankjewel Inezke en saluti aan de peuter :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. soms hoeft dat niet meer te zijn. Iets is lekker, en lekkerder bestaat niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen