zelf ravioli maken met ricotta, kruiden en salieboter

Meer lezen →
In een klein straatje achter de Arena van Verona zit een kookwinkel. Laat me daar los en je hebt minstens een uur geen kind aan me.
Uitgebreid vergaap ik me aan de prachtigste potten, pannen en keukenhulpjes. Vragen rijzen in me op en ideeën worden geboren. Eigenlijk is het keihard werken in zo'n kook- en bakparadijs!
Ik moet altijd verschrikkelijk mijn best doen om niet veel te veel mooie, handige en lekkere dingen te kopen daar. Maar soms...
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties

Italiaans brood, schiacciata met druiven

Meer lezen →
Ken je die mop van die drie vrouwen die truffels gingen zoeken?
Ze gingen niet!
Alle gepensioneerde mannen met kwispelende truffelsnuffelaars waren namelijk veel te druk. Ze gingen allemaal wel een goede vriend of een familielid helpen met het oogsten van de druiven.

Niet getreurd! In gezelschap van Marleen van Es  en Wendy Heyer wandelen is sowieso leuk. Of je nou door Verona slentert of omhoog klimt in de Valpolicella.
Sinds half september rijden tractoren daar weer af en aan. Heuvel op, heuvel af. Behandschoende mannen leggen trossen druiven met eerbied in kistjes. Je hoort het geluid van kniptangen. Amarone en Recioto zijn in de maak en niet te vergeten de Valpolicella classico.

We knoopten een praatje aan met een plaatselijke wijnboerin. Spontaan beantwoordde ze onze vragen en ze gaf ons trossen met druiven mee.
Dankbaar namen we de Corvinone aan. Daar liepen we met kilo's en kilo's druiven die eigenlijk bedoeld waren om Amarone van te maken. Wat een feest al zo vroeg op de morgen!
Op de foto wilde de boerin helaas niet, en jullie missen daarom echt een plaatje van een vrouw. Doorleefd, gewoon en hartelijk.

Eenmaal thuis maakten we wat glazen druivensap en natuurlijk een Toscaanse schiacciata. 
Wel mét zout. Keihard in tegen de Toscaanse regelen der broodkunsten. Maar Italiaans koken met Antoinette zegt: regelen zijn er om met voeten te treden!
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties

pasta maken met kikkererwtenmeel

Meer lezen →
Via een tweet van de Bruine Bonenbende zag ik op deze site een recept voor pasta met bonenmeel.
Ik was nieuwsgierig, want hoe vaker ik bonen in welke vorm ook op tafel kan zetten, hoe beter. Bonen zijn goed voor je.

Het recept van de site gaat uit van het gebruik van semola di grano duro (griesmeel van harde tarwe).
Ik gebruik in mijn recept geen semola omdat ik de smaak ervan in verse pasta niet lekker vind. Verse pasta van semola wordt nogal zuur van smaak.
Ik heb deze verse pasta gemaakt met de gebruikelijke doppio zero (bloem van zachte witte tarwe). En ik koos voor kikkererwtenmeel als bonenmeel.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties

Italiaans brood, stromboli bakken

Meer lezen →

Stromboli: opgerolde pizza voor wereldburgers

Mijn kinderen worden tweetalig opgevoed. Ze zijn niet perfect tweetalig, want hun Italiaanse woordenschat is veel groter dan de Nederlandse. Bovendien hebben ze vooral een passieve kennis van het Nederlands. Mijn kinderen verstaan wel wat ik zeg, maar meestal antwoorden ze in het Italiaans.
Als ze willen roddelen op straat doen ze dat stiekem, in het Nederlands. Met familie in Nederland praten ze Nederlands en dat gaat goed.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
6 Reacties

snelle lasagne met paddenstoelen, vega

Meer lezen →
Mijn kinderen kun je om een boodschap sturen. Bijvoorbeeld als die eetafspraak op het laatste moment toch niet doorgaat.
Moe werpt een blik in de koelkast, screent de diepvries en besluit: het wordt een snelle paddenstoelenlasagne!
De paddenstoelenlasagne moet straks gewoon nog 35 minuten in de oven hè? Laat daar geen misverstand over ontstaan.

Maar je hoeft vandaag:
A geen verse pasta te maken, uit te rollen en te wachten tot de vellen droog zijn. En dat scheelt je al gauw een uur.
B: niet zelf je paddenstoelen te plukken, want daar heb je een dagtaak aan.
In geval van snelle lasagne pluk je een paar zakken kant en klare gemengde paddenstoelen zo uit de diepvries.

Terwijl Victor naar de buurtsuper snelt voor gedroogde lasagne uit een pakje, verhit ik alvast de olie en bak de paddenstoelen. En ik zet een grote pan met water op. Fabio plukt in de tuin peterselie, tijm, rozemarijn en salie. Il Marito verwarmt de oven alvast voor en raspt de kaas.
Als je een beetje doorwerkt ben je in twintig minuten klaar (je mag er ook langer over doen hoor) en schuif je de paddenstoelenlasagne zo de oven in.
En dan kun een half uur lang allerlei drukke dingen doen, zoals tafel dekken, opruimen, stofzuigen, was ophangen, hometrainen. Andere mensen onthaasten en schenken alvast een wijntje in...
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
4 Reacties

pesto-kaasbrood bakken

Meer lezen →
De geur van gebakken liefde verwarmt het huis zodra mijn pesto-kaasbrood in de oven staat. Mmmm.... Het ultieme Bonagevoel (zie filmpje) maakt zich van me meester: familie en vrienden, zon en weide, genieten van het goede leven.
Reclame doet rare dingen met een mens, op de gekste momenten duikt ze op in je geheugen. Zou het komen omdat het pesto-kaasbrood rustiek gevlochten is, zoals de broden uit de mand in die reclame?

Dertig jaar later kijken we naar het groene gras van de buren, ver over de landsgrenzen.
Unilever presenteert gezellig samen gezond genieten van eten al weer jaren met een Italiaans tintje, met de passionele famiglia Bertolli (zie filmpje) in de hoofdrol. Zie je de tien verschillen?

Zo jammer dat ik in al die jaren hier in Italië de famiglia Bertolli of iets wat er op lijkt nog steeds maar niet heb ontmoet en ze niet tot mijn buren kan rekenen.
Zo'n heerlijke familie in de straat, daar zouden we heel wat levenskunst van kunnen afkijken!

Meer dan je best kun je niet doen, voorlopig doen we leuk mee, bijvoorbeeld door fijne producten aan te schaffen én mijn kaas-pestobrood te maken.
En dan een lekker glas wijn ernaast.
En een kaasplank erbij.
En wat fijne vleeswaren.
En gemarineerde olijven.
En...
Zeg mensen van het goede leven, ik zeg: op la dolce vita!
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties