zelf limoncello en bergamello maken

Zelf limoncello of bergamello maken

Mijn buurvrouw nam een zak bergamotcitroenen voor me mee. Ze kwamen uit een verlaten tuin in een dorpje verderop.
Toen ik in de zak keek, zag en rook ik dat het geen bergamotcitroenen waren. Maar wat waren het dan wel?
Na wat speurwerk bleek dat ik de trotse eigenaar was van een kilo zure sinaasappels (pomerans, bittersinaasappel). De bitterzoete marmelade die ik ervan maakte is bijzonder lekker!
Ik bracht de buurvrouw als bedankje een pot marmelade en een flesje bergamotlikeur, zodat ze het verschil tussen de twee citrusvruchten ook kon proeven.

O ja.
De schillen van de bergamot lagen al maandenlang (een jaar) in een fles alcohol bij mij in de koelkast. Alcohol conserveert de schillen wel en ik bleef het klusje maar uitstellen. Terwijl alcohol omtoveren tot likeur echt een werkje van niks is!
Maar nu had ik dan een goede aanleiding en zo stond ik op mijn vrije dag (het was nota bene Maria Onbevlekte Ontvangenis) liters en liters drank te bottelen. Voor de buurvrouw en voor onszelf. De alcoholdamp steeg ontzettend naar mijn hoofd maar dat mocht de pret niet drukken.

Ik vertelde je hier al eens meer over bergamot. Op dit moment zijn bergamotcitroenen ook in Nederland verkrijgbaar.


Kun je nou geen bergamot op de kop tikken, maak dan gewoon de oude vertrouwde limoncello van citroen: ook lekker fris, ook z'n heel eigen citrussmaak, ook lekker na het eten, ook helemaal het Italië-gevoel, ook niks mis mee.

recept limoncello en bergamello (bergamino)

Voor de bergamello
4 bergamotcitroenen, verkrijgbaar bij Lindenhoff, Marqt of groothandels voor de horeca
0,5 liter alcohol 95% of 0,7 liter wodka
300 g suiker

Voor de limoncello
10 flinke onbehandelde citroenen
0,5 liter alcohol 95% of 0,7 liter wodka
300 g suiker

Borstel de (bergamot-)citroenen schoon onder de warme kraan. Schil de (bergamot-)citroenen dun, zonder het bittere wit mee te nemen.
Doe de schillen in een glazen pot of fles en schenk de alcohol erbij. Sluit goed af en laat de schillen 3 weken rusten op een donkere, koele plaats.
Gebruik je alcohol 95% dan maak je een siroop van 3 ons suiker en een halve liter water, gebruik je wodka, dan maak je een siroop van 3 dl water en 3 ons suiker.
De siroop maak je door het water met de suiker te verhitten, terwijl je blijft roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop afkoelen.
Filter de alcohol/wodka en gooi de (bergamot-)citroenschillen weg.
Meng de siroop met de alcohol en roer goed.
Schenk de bergamello of de limoncello in schone flessen.
Wacht nog een week of drie voordat je de limoncello (ijs-)koud serveert.

Lekker na het eten! Leuk om cadeau te doen!

Schenk deze likeurtjes ook eens over citroenijs, of maak er limoncello-aardbeienjam of limoncello-amandelcake mee.
Ook heel Italiaans, zoet en voor na het eten is deze droplikeur uit Calabrië, Anima Nera.

Muziek terwijl u werkt:
4 opmerkingen:

 1. Anoniem12/14/2015

  Ciao Antoinette, de schillen gooi ik nooit weg, maar vries ze in. Eenmaal ingevroren maal ik ze helemaal fijn en doe ze weer terug in de vriezer. Zo heb je altijd citroenrasp voor taart en gebak in huis. Deze tip heb ik zelf ook eens gekregen en werkt prima.

  Groetjes,
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn schillen waren helemaal hard, hadden heeel lang in de alcohol gelegen :). Maar de volgende keer, als ik ze niet zo belachelijk lang (maandenlang) laat trekken probeer ik het uit. Bedankt Wilma!

   Verwijderen
 2. Ons lukte het ook al prima met schillen van 5 (biologische) citroenen.. Ik ga binnenkort op jacht naar de bergamotcitroenen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja iedereen heeft zo zijn eigen ideale mix van citroenschillen, alcohol, suiker en water. Kwestie van uitproberen en doen wat jij het lekkerst vindt!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.