marmelade van bittere sinaasappels

In de Italiaanse versie van Heel Holland bakt, Bake Off Italia, werd het verschil besproken tussen het gebruik van het woord jam en het woord marmelade.
Patissier Ernst Knam (onze eigen Italiaanse tegenhanger van Robèrt van Beckhoven, maar dan 100 keer minder sympathiek) legde uit dat het verschil 'm zit in het soort fruit dat wordt gebruikt: 'Marmelade wordt gebruikt voor conserven van citrusvruchten en jam voor iedere andere fruitsoort.'

Ik krabde eens achter m'n oren, schoof eens heen en weer in mijn stoel en liet mijn gedachten er eens over gaan. Want klopte dit wel? Ik sloeg het even na en ontdekte dat Knam ernaast zat.
Hij vergat het gebruik van de schil van citrusvruchten in marmelade te noemen. En daar zit nou net de kneep. Er bestaat dus zowel sinaasappeljam (zonder schil van de vrucht) als sinaasappelmarmelade (met schil van de vrucht).

Ik maakte sinaasappelmarmelade van bittere sinaasappels. En voordat jullie me massaal gaan tweeten, mailen en telexen, ik wéét het, die zijn moeilijk verkrijgbaar!
Maar voor degene die ze wel weet te bemachtigen moet ik dit recept toch opschrijven; deze marmelade is namelijk bijzonder lekker.

Ik voegde er geen smaakjes aan toe, omdat ik eerst wel eens wilde proeven hoe de bittersinaasappel zelf smaakt.
Mijn conclusie: alleen suiker erbij en verder niks meer aan doen!



recept sinaasappelmarmelade van bittersinaasappels (pomerans), ongeveer 1 liter

1 kilo bittere sinaasappels, ze zijn op dit moment verkrijgbaar bij Sener, Kinkerstraat Amsterdam, De Goey-Koot in Utrecht (heeft ook bergamot!) de gespecialiseerde groothandel, praat met de gespecialiseerde groenteman!
1 kilo suiker
2,5 liter water
gesteriliseerde glazen potten.

Borstel de schil van de pomeransen schoon onder lopend warm kraanwater.
Leg de sinaasappels op de bodem van de pan en doe er zoveel water bij dat ze onder water staan.
Leg een bord op de sinaasappels, zodat ze niet gaan drijven.
Breng de sinaasappels aan de kook.
Laat de sinaasappels 4 uur zachtjes koken.
Gooi het water weg en laat de sinaasappels afkoelen.
Snij de sinaasappels één voor één door, schep de pitten eruit met een vork en schraap de sinaasappels leeg met een lepeltje. Vang het vruchtvlees op in een pan.
Snij de schil van anderhalve sinaasappel (of meer, naar smaak) in dunne flinters.
Breng het vruchtvlees aan de kook met de suiker en roer goed tot de suiker is opgenomen en de marmelade gekookt heeft. Dit duurt zo'n 15 - 20 minuten.
Doe de marmelade in gesteriliseerde glazen potten.
Draai de potten op hun kop en draai ze na 5 minuten weer terug.

Zie hier mijn recept voor marmelade van cedercitroen.

Bron: Vrij naar een recept van de altijd goed gedocumenteerde site Coquinaria

Muziek terwijl u werkt:

Hier stond een o

7 opmerkingen:

  1. Grazie voor je uitleg, ik wist dit verschil ook niet, en zie vol nieuwsgierigheid weer uit naar je volgende nieuwsbrief. Jacqueline/Normandie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, leuk om te horen Jacqueline en fijne feestdagen!

      Verwijderen
  2. Ik heb het van de week ook zelf gemaakt. Wilde het toch echt proberen en moet eerlijk zeggen dat het goed gelukt is, bedankt! Ben benieuwd naar de verdere recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij gebrek aan bittere sinaasappels heb ik kumquats gebruikt.. Vurrukkele variatie, Jacqueline

      Verwijderen
    2. Goed om te horen Tina!
      Hoe heb je dat gedaan Jacqueline, de kumquats in schijfjes gesneden?

      Verwijderen
  3. Ik heb de vruchten in vieren gesneden, enkele stukjes verse gember en rietsuiker. Wel moeten alle pitjes uit de kumquats! Geroerd en een nacht laten staan.
    Ik breng het mengsel altijd meerdere keren aan de kook. Halverwege een beetje fijnmalen met de staafmixer.
    Tutto qua

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bittere sinasappelen en bergamot haal ik bij Leegwater op de Stadionweg in Amsterdam.
    Een glaasje goede whisky bij de marmelade is niet echt nodig, maar maakt de marmelade wel heel erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen