marmelade maken van cederappel

Citrusvruchten zijn er in alle soorten en maten. Citroen, limoen, sinaasappel, grapefruit, mandarijn, om maar eens een paar bekende namen te noemen. Iedere citrusvrucht heeft weer zijn eigen frisse smaak en niet te vergeten zijn eigen heerlijke geur. Als er iemand in mijn buurt een sinaasappel schilt, wil ik er ook een!
De ene citrusvrucht vind ik nog lekkerder dan de ander. Een jaar geleden schreef ik als eens een verhaal over de heerlijke bergamot. Dit jaar tikte ik cederappels op de kop. Ze worden ook wel cedercitroen, sukadecitroen of muskuscitroen genoemd.

Op Sicilië kocht ik deze zomer cederappelmarmelade bij Maria Grammatico. Toen het laatste potje leeg was baalde ik behoorlijk stevig. Maar nog geen drie dagen nadat ik de laatste lik Siciliaanse marmelade op mijn ciabatta met boter had gesmeerd, zag ik cederappels liggen op de boerenmarkt. Fijn voor mijn omgeving ook, want ik was al van zins dat afgezaagde liedje van Gerard Cox van de daken te kwelen: "Het is weer voorbij die mooie zomer".
Dus niet!
Met mijn cederappelmarmelade zomeren wij nog even lekker een paar weken door.

Mijn recept is toch heel anders dan het recept voor de heerlijke marmelade van Maria Grammatico. In haar boek Mandorle amare geeft ze een bewerkelijk recept, omdat ze het bittere uit de cedercitroenschil haalt. Dagenlang cederappels weken en regelmatig weekwater weggooien... In gedoe had ik geen zin. In de eerste plaats ben ik daarvoor te lui. En ik vond het zonde van mijn tijd, want ik kan van dat bitterzoete juist heel erg genieten.
Uiteindelijk was mijn zelfgemaakte marmelade nog meer naar mijn smaak dan de cederappelmarmelade die ik op Sicilië had gekocht!

recept marmelade van cederappels

850 g cederappel, vraag ernaar bij de Turk, de gespecialiseerde groenteboer, de Italiaanse speciaalzaak
750 g suiker
2 dl water

Borstel de schil goed schoon onder stromend warm water.
Snij de onder- en bovenkant van de schil weg. Verdeel de cederappel in acht parten. Haal pitten weg.
Hak de cedercitroen in de keukenmachine heel fijn, zo fijn als je de stukjes maximaal op je brood wil vinden.
Vermeng de gehakte cederappel met suiker en doe het water erbij.
Breng de cederappel aan de kook en laat de marmelade 20 - 25 minuten zachtjes pruttelen terwijl je blijft roeren.
Doe de marmelade in steriele jampotten.
Vul de potten tot bijna de rand. Zet de jampotten 5 minuten op de kop en draai ze daarna terug.
Laat de marmelade langzaam afkoelen: bedek de jampotten met een theedoek om het afkoelen te vertragen. Alhoewel? Cederappelmarmelade geleert als een dolle.
De smaak is nogal moeilijk te omschrijven. Ik hou het op milde bitterzoete citroensmaak die me af en toe doet denken aan Seven-up (bestaat dat nog?).

Ik maakte vrij compacte marmelade, wil je hem wat smeuïger, dan voeg je wat meer water toe.

Muziek terwijl u werkt:

Het is weer voorbij die mooie zomer, Gerard Cox


2 opmerkingen:

  1. Cederappels, ik kende ze nog niet, maar ga nu zeker op zoek. Het ziet er heerlijk uit en klinkt erg lekker! Dank je voor wederom een prachtig inspirerend recept Antoinette!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe het met de verkrijgbaarheid in Ecuador zit weet ik niet, maar als je ze kunt vinden sla dan je slag!

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.