verse pasta met truffel

Telefoon.
"Zwarte truffels mevrouwtje, goed spul. Take it or leave it!"
Verslaafd als ik ben aan truffel roep ik "Arrivo! Over vijf minuten ben ik bij je".
Het was een warme, droge zomer. En daarom geen best truffeljaar dit jaar.
Onmiddellijk op naar de truffelbaron!


De baron verkoopt altijd zwart, nooit wit. Witte truffel komt hier in de streek niet voor en is sowieso niet te betalen.
Zwarte truffel is een donkerbruin of zwart knolletje met een ruwe schil van een paar centimeter doorsnee. Het is de vrucht van een zwam die meestal 25 cm onder de grond voorkomt in de buurt van bijvoorbeeld eikenbomen of hazelnootbomen. 
Daar staan er in de Valpolicella heel wat van.

De geur van truffel is vol en sterk. Leg je truffel in de koelkast, dan ruikt de hele koelkast er naar. Nou vind ik truffellucht heerlijk hoor, maar ik bewaar ze om dit effect tegen te gaan een paar dagen of maximaal een week in een glazen pot op een laagje rijst, zonder de truffels tegen elkaar aan te leggen. 
Als de prijzen goed zijn koop ik truffels die ik invries. Zo hebben we het hele jaar door de real stuff.

Heb je eenmaal een truffel op de kop getikt laat 'm dan verder lekker met rust. Het knolletje is van zichzelf echt al lekker genoeg. Niks meer aan doen, probeer de smaak alleen maar te benadrukken.
Ik eet truffel graag op verse pasta. Neutraal troostvoer dat prima geschikt is om de truffel te laten schitteren.
Zo, ik duik snel de keuken in om verse, hele dunne tagliatelle te maken. Ciao belli! 

recept tagliatelle met truffel

400 g verse tagliatelle, het recept staat hier.
75 g boter of een paar eetlepels extra vergine zachte olijfolie
truffel, hoeveelheid naar smaak
eventueel Parmezaanse kaas

Maak de pasta volgens de aanwijzingen (zie link boven) en kook de tagliatelle gaar.
Als de pasta bijna klaar is om afgegoten te worden, verwarm je de boter zachtjes tot ze gesmolten is (niet laten bruinen) of je verwarmt de olijfolie.
Giet de pasta af en wok de tagliatelle kort in de pan met boter/olijfolie.
Verdeel de pasta over de borden.
Schaaf er truffel naar smaak over. Ik heb hier een aparte schaaf voor waar ik ragdunne schijfjes mee af kan snijden. Een goede mandoline werkt ook, een kaasschaaf is echt te grof.
Direct serveren.
Geef er eventueel Parmezaanse kaas bij. Zelf vind ik deze pasta het lekkerst zonder kaas.

Muziek terwijl u werkt:
Black gold, Esperanza Spalding

2 opmerkingen:

  1. Ik bewaar de truffels altijd een paar dagen in een luchtdichte doos met eieren. De eieren smaken daarna naar truffel zonder dat er een stukje truffel in zit. Zo heb je dubbel plezier van de truffels.

    BeantwoordenVerwijderen