fazant met spek, kruiden en grappa uit de oven

Ik ga bardiensten draaien.
Bij de parochie.
Ook dat nog.
En wie nu lacht, ontvolg ik!




Ze vroegen eerder al eens of ik lerares catechese wilde worden. Vanuit een sociaal-psychologische benadering, dat wel. Niet met de bijbel in de hand..

Aan mij!?
Je moet weten, het ontbreekt me aan iets: ik geloof het namelijk niet. En dat weten ze best.
Dan zou ik me een luis in de pels voelen. Dus bedankt maar, nou nee.
Maar aan de bar staan keuvelen met jongeren, dat ligt me wel.
Ouwenelen over koetjes en kalfjes, dat werk. Leuk toch?

Niet over fazanten, konijnen of paarden trouwens. Daar kun je mensen verschrikkelijk mee tegen je in het harnas jagen tegenwoordig.
Tenminste, als het recepten betreft.
Geef je een recept met daarin een ander dier dan een vis, kip, varken of rund dan kun je er vergif op innemen dat mensen je met de bosjes gaan mijden.

Bijgaand een recept met fazant...
Gaat heen en vermenigvuldigt u!

recept fazant met spek, kruiden en grappa uit de oven, hoofdgerecht 2 - 4 pers.

1 fazantenhen, de mijne woog 650 gram en wij zijn geen grote vleeseters dus was het genoeg voor 4 personen
versgemalen peper en zout
60 gram dungesneden spek
3 blaadjes verse salie
2 takjes verse rozemarijn
(verse) laurier
2 el olijfolie
2 el grappa of wodka
slagerstouw

Wrijf de fazant van binnen en buiten in met peper en zout.
Vul de fazant met een takje rozemarijn, twee blaadjes salie en een laurierblad.
Bind het spek met behulp van het slagerstouw rondom de fazant. Steek er een blad laurier en een blaadje salie bij.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verhit de olie in een ovenvaste pan.
Braad de hen rondom.
Doe een takje rozemarijn in de pan en zet de pan in het midden van de oven.
Laat de fazant ongeveer 45 minuten garen. Draai de fazant halverwege de gaartijd om.
Haal het slagerstouw weg en leg de fazant op een dekschaal.
Dek de fazant af met folie, zodat ze warm blijft.
Blus het braadvocht met de grappa en roer goed.
Verwijder de folie en giet het braadvocht, eventueel door een zeefje, over de fazant.

Geef er zuurkool en/of spruiten, aardappels met rozemarijn uit de oven en gekarameliseerde rode ui bij.

Zelf een fazant slachten doe je zo.

Muziek terwijl u werkt:
Freedom, Pharrell Williams

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen