een fazant slachten

Je moet een gegeven fazant niet in de bek kijken!
Dat hield ik mezelf voor terwijl ik amica bedankte voor het buitengewone culinaire cadeau. Soms krijg ik fruit of groente uit haar moestuin. Deze keer overrompelde ze me met iets van een heel ander kaliber. Het was een prachtige hen: bruin in al haar facetten, verschrikkelijk mooi.
En verschrikkelijk dood.

"Je moet haar wel nog even slachten!" zei amica.
Ik slikte en bedankte haar. "Wanneer is ze geschoten?" deed ik zo luchtig mogelijk. Ik wilde in de verste verte niet ondankbaar lijken.
"Gisteren!"
Nou wist ik dat ik de fazant moest laten besterven, maar ik bestierf het ook.


Een kleurrijke herfstwandeling met amica door de heuvels van het dorp bracht tijdelijk verlichting. Eenmaal thuis vroeg ik op de sociale media naar tips van ervaringsdeskundigen. Eigenlijk wist ik even helemaal niet waar ik het zoeken moest.

En ik keek filmpjes op YouTube en las over gevogelte plukken en villen.
Zelfs 's nachts hield de fazant me nog bezig. Ik droomde dat de hen zich losgeworsteld had uit de hangplek en op de grond lag. Ze was ineens minstens zo groot als een adelaar en ik hoorde haar zuchten en zag de borst op en neer gaan. Toen heb ik amica gebeld om te zeggen dat de fazant helemaal niet naar de eeuwige jachtvelden vertrokken was en dat ze haar mocht komen ophalen...
Die vlieger ging mooi niet op, natuurlijk hing de hen er de volgende dag nog. Alles was doodnormaal.

Ik koos niet voor plukken, maar voor villen. Fazanten hebben bijna geen vet en door ze te villen gaat er praktisch geen vet (en daardoor smaak) verloren. Plukken is bovendien tijdrovend en nog niet zo makkelijk.
De vierde dag nadat ze geschoten was slachtte ik de hen, in alle rust en met behulp van een filmpje. Verstand op nul, blik op oneindig, stap voor stap.
Het ging boven verwachting goed, het was technisch niet moeilijk.
De mentale hindernis nemen was de grootste uitdaging, maar Chef Paul Leary sleepte me erdoorheen met dit filmpje.

Mijn fazant was panklaar.
Hoe ik de hen heb klaargemaakt lees je binnenkort!

Muziek terwijl u werkt:
Feeling good, Nina Simone

6 opmerkingen:

 1. Top Antoinette, dat je deze stap hebt gezet. Het zou zonde zijn geweest als het beestje voor niets was gestorven. Ik ben erg benieuwd naar het recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha wauw.. Knap dat je het toch hebt gedaan! ;-) .. Ik heb vis leren fileren, dat vond ik in het begint ook een beetje 'eng' maar alles went en inderdaad als je het rustig en met respect doet valt het wel mee.. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de een of andere manier is voor mij een fazant schoonmaken veel moeilijker dan een vis. Is totaal niet logisch. Misschien omdat je ze niet met veren en al bij de poelier ziet liggen en minder gewend bent aan die aanblik? (Hele vissen liggen hier gewoon in de supermarkt en die zie ik dan bijna dagelijks).

   Verwijderen
 3. Je bent mijn held voor altijd! Ik heb net het filmpje zitten bekijken ..... *slik* Het moeilijkste zou ik vinden de kop afsnijden en de ingewanden eruit halen. Zijn jasje uitdoen lijkt me wel mee te vallen, maar al met al toch een behoorlijk intensieve klus. Ik sla over als mijn buufje komt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.