pruimenjam met granaatappelsiroop, kersenjam met zonder kersen

Pruimenjam met granaatappelsiroop

Lezers vragen regelmatig om een gezond alternatief. Daaronder verstaan ze dan een make over van je recept. Wel de smaak van het origineel, maar ontdaan van gluten en/of zonder lactose en/of zonder suiker.
Het is eigenlijk iedere keer dezelfde riedel.
Het is eigenlijk iedere keer minder van hetzelfde.

Speciaal voor deze lezers heb ik nou toch iets gemaakt! Het is op zijn zachts gezegd re-vo-lu-tio-nair te noemen!



In de pruimentijd ging ik met zonder jas naar buiten, plukte een kilootje pruimen of twee en maakte er kersenjam van!
Zonder dollen!
Uitzonderlijk heerlijke kersenjam!

Kersenjam zonder gluten, zonder lactose, met suiker, met pruimen en met granaatappelsiroop. Smaakt als kersenjam maar er is geen kers in te bekennen!
Jaja, deze jam is zonder meer geniaal, al zeg ik het zelf! I-de-aal voor iedereen die allergisch is voor kersen.

recept pruimenjam met granaatappelsiroop, kersenjam met zonder kersen

2 kg blauwe ovale pruimen (Stanley)
1 dl granaatappelsiroop, te koop bij de Turk
1 kg suiker (zonder geleisuiker!)
het sap van 1 citroen

Was de pruimen en ontpit ze.
Doe alle ingredienten samen in een pan met dikke bodem en pureer de pruimen met een staafmixer. Roer en kook totdat de jam in tot deze de door jou gewenste dikte heeft. Roer in ieder geval totdat alle schuim verdwenen is.

De granaatappelsiroop heeft vermoedelijk een gelerende werking. Binnen korte tijd wordt de jam mooi dik. En dat is fijn, want ik houd niet van geleisuiker.

Om te checken of de jam dik genoeg is naar je smaak, doe je de schoteltjestest.
Hoe dat werkt lees je hier
Doe de jam in gesteriliseerde potten en zet ze een paar minuten op z'n kop.
Draai de potten terug en dek ze af met een theedoek om het afkoelen te vertragen en het geleren te bevorderen.

Muziek terwijl u werkt:
Jam #4, Charles Wright & The Watts 103rd Street Rythm Band

2 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Antoinette,

    Geniaal een kersenjam met zonder kersen. Alleen niet voor sacharofoben. Zeer LUBM. Dank voor het leuke recept.

    Groetjes Gereon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee die hebben in dit geval wel pech gehad. Misschien een volgende keer beter?
      Saluti!

      Verwijderen