luie pompoensoep met sumak en pittige crackers

Voor hele lekkere pompoensoep hoef je maar bar weinig te doen. Het is gewoon een kwestie van een beetje slim bereiden en goed kruiden.
Doe je ovenhandschoenen aan, trek de sumak uit het schap bij de Turk, dan kunnen we beginnen!

Het goede luie nieuws is: we gaan de pompoen niet schillen.
Ten eerste is dat een rotklus en ten tweede is het niet nodig. De schil van de pompoen is namelijk gewoon eetbaar.
Verder gaan we groenten roosteren. Dat geeft je luie pompoensoep al heel veel extra smaak, voordat je ook maar één vinger hebt uitgestoken om de soep te kruiden.
En terwijl de groente het werk doet in de oven, kun jij de krant lezen in je luie stoel!


Luie pompoensoep moet het maar een beetje hebben van jou en een beetje veel van sumak.
Sumak is een specerij. Deze gedroogde bes is dieprood van kleur en heeft een volle zure smaak. Ideaal spul dus om die zoete pompoen in no time een flinke boost mee te geven!

Speciaal voor de actievelingen onder de luie-pompoensoepwammesen heeft Italiaans koken met Antoinette vandaag een extra recept. Da's dus twee recepten voor de prijs van één!

Terwijl de groenten roosteren in de oven, steek je je overtollige energie in het maken van crackers. Ik denk dat je dat in hooguit 5 minuten klaarspeelt.
"Crackers?!" Hoor ik je denken. "Ik?!"
Ja crackers! Jij!

Omdat het kan!
Omdat ik het zeg.

Omdat het precies vandaag de Dag van de Pompoensoep is.
De Dag van de Luie Pompoensoep met Sumak en Pittige Crackers zelfs, als je het mij vraagt.

Luie Pompoensoep met Sumak en Pittige Crackers

Voor de pompoensoep:
400 g pompoen
2 sjalotten
1 teen knoflook
2 el olijfolie
2 blaadjes verse salie
1 tl sumak
8 dl water of bouillon
1 el tomatenpuree (ik gebruik driedubbelgeconcentreerde van een Italiaans merk)
peper
zout

Voor de crackers:
130 g volkoren speltmeel
3 el olijfolie
110 ml water
1 el nigellazaad
1 tl za'atar
0,5 tl zout

Verwarm de oven tot 200 graden.
Schil de pompoen niet. Was de pompoenschil met een borsteltje. Snij er 4 ons uit in niet te dikke plakken. Verwijder de pitten.
Pel de sjalotten en snij ze doormidden. Kneus de knoflook en pel hem.
Doe 2 eetlepels olijfolie in een ovenschaal. Verdeel de pompoenschijven, sjalotten, knoflook, salie en sumak over de schaal.
Laat dit een half uurtje roosteren in de bovenste helft van de oven.
Doe 8 dl water of bouillon in een pan en breng het aan de kook. Doe de inhoud van de ovenschaal en de tomatenpuree in de pan.
Pureer tot een soep en breng de pompoensoep op smaak met peper en zout.

Als de groenten geroosterd zijn maak je in één moeite door crackers, mits je niet al te uitgeput bent natuurlijk.
(Verwarm de oven tot 200 graden).
Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom.
Leg een vel bakpapier over de bakplaat. Smeer het beslag zo dun mogelijk uit in een rechthoekige vorm.
Bak de cracker in het midden van de oven lichtbruin in ongeveer 20 minuten.
Laat de cracker goed afkoelen en breek 'm in stukken.

Nog meer hele lekkere pompoensoepjes vind je bij deze bloggers:
Klik hier voor Miss Foodies geroosterde pompoensoep met dukkah
Klik hier voor pompoensoep met kokosmelk van Eten uit de Volkstuin
Klik hier voor smokey pompoensoep van Gereon
Klik hier voor wortel-pompoensoep met geitenkaascreme en walnotencrumble van Homecooking Dept.
Klik hier voor de pompoensoep met rode linzen van Eten maken

Like ook onze pagina op Facebook! Klik hier voor de Facebookpagina.

Muziek terwijl u werkt:
In un giorno qualunque, Marco Mengoni

4 opmerkingen:

  1. Oooh, dit is "right up my alley"! Ik ben geen grote fan van pompoensoep, omdat ik ze meestal te zoet. Maar met sumak kan dit niet anders dan goddelijk zijn. En daarenboven ben ik hélemaal te vinden voor luie recepten! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kom in mijn armen! Ja pompoensoep, of eigenlijk alles wat je met pompoen maakt, moet worden opgepept!

      Verwijderen
  2. Yeah! Eindelijk een recept waar sumak in kan/ moet. Dat potje staat al maanden in mijn kruidenkast werkloos te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen