zelf ravioli maken met ricotta, kruiden en salieboter

In een klein straatje achter de Arena van Verona zit een kookwinkel. Laat me daar los en je hebt minstens een uur geen kind aan me.
Uitgebreid vergaap ik me aan de prachtigste potten, pannen en keukenhulpjes. Vragen rijzen in me op en ideeën worden geboren. Eigenlijk is het keihard werken in zo'n kook- en bakparadijs!
Ik moet altijd verschrikkelijk mijn best doen om niet veel te veel mooie, handige en lekkere dingen te kopen daar. Maar soms...




In de kookwinkel verkopen ze een roestvrijstalen ravioli-steker van 70 Euro.
Nou hou ik zielsveel van ravioli  maar dit soort bedragen gaan Italiaans koken met Antoinette minstens zestig tikjes te ver. Natuurlijk is die steker prachtig, echt een pronkstuk in je keuken maar mijn keuken is al mooi!
Ooit kocht ik op de markt voor een paar centen een kleurig plastic setje koekjesstekers. En dat zijn ook uitstekende ravioli-stekers! Ook roestvrij want van plastic en ze werken misschien nog wel beter dan het snijwerktuig uit de kookwinkel.

Met ravioli-stekers blijft er vaak wat deeg hangen in de uitsparingen. En dan sta je te hannesen met je keukenmesje om de raviolo uit de steker te wippen. Gedoe.
Eerlijk is eerlijk. De steker uit de kookwinkel heeft een gewichtje dat naar beneden valt nadat je de raviolo hebt uitgesneden. Dat gewichtje duwt de gevulde pasta op het werkblad zonder gepeuter met mesjes. Als het goed is.

In de koekjessteker zitten die uitsparingen niet, dus kan er ook geen pasta aan blijven kleven. En zo krijg je op een hele eenvoudige en goedkope manier hele perfecte ravioli. Bijna niet van industrieel gemaakt te onderscheiden!

Om het mezelf nog makkelijker te maken, maak ik vaak van die megagrote ravioli.
Deze, gevuld met ricotta en verse kruiden zijn heerlijk. Hebben alleen nog maar een beetje salieboter en kaas nodig. Verder niks meer aan doen. Alleen maar ontzettend van smullen!

recept megagrote ravioli met ricotta en tuinkruiden, voorgerecht voor 4 personen

200 g bloem "00"
2 biologische eieren
2 tl water

150 g ricotta van koemelk
40 g gemengde verse kruiden (zoals bieslook, dille, basilicum, rucola)
1 ei
50 g geraspte Parmezaanse kaas + extra om te serveren
versgemalen zwarte peper
zout

boter
een paar blaadjes salie

Maak een kuiltje in de bloem op het werkblad. Breek er de eieren in en doe het water erbij.
Klop de eieren los met een vork en neem aan de rand steeds een beetje bloem mee.
Zodra er een balletje deeg aan je vork kleeft kneed je de pasta tot je een glad deeg hebt.
Blijft de pasta kleven aan je handen, voeg dan een beetje bloem toe. Is de pasta te droog, doe er dan een beetje water bij.
Wikkel de pasta in plasticfolie en laat het deeg een half uur rusten op het werkblad.

Giet de ricotta af.
Was de kruiden, dep ze droog met keukenpapier en hak ze grof.
Meng ricotta, Parmezaanse kaas, ei, kruiden, peper en zout door elkaar.

Verdeel de pasta in twee porties. Het deeg dat je niet gebruikt blijft in folie gewikkeld tot je klaar bent met het draaien van de eerste twee vellen.
Maak met de pastamachine twee vellen van 9 à 11 cm bij 50 cm.
Leg de pastavellen op een katoenen laken of op theedoeken.
Verdeel 6 porties van 1 eetlepel vulling met voldoende afstand ertussen over het onderste vel.
Let het tweede vel pasta er voorzichtig bovenop.
Wrijf de lucht rondom de vulling van binnen naar buiten weg zonder de vulling aan te raken.
Steek zes vierkanten van 8 bij 8 cm uit. Gebruik daarvoor een koekvorm of een ravioliroller.
Herhaal dit met de tweede portie pastadeeg. Nu heb je 12 megagrote ravioli.

Kook de ravioli in gezouten water gaar.
Als de megaravioli boven komen drijven kook je ze nog een paar minuten.
Smelt ondertussen de boter op laag vuur in de pan en laat de boter niet bruin worden. Verwarm de salieblaadjes in de boter.
Schep de ravioli met een schuimspaan uit het water.
Haal de ravioli kort door de pan met salieboter.
Verdeel de ravioli met boter en salie over de borden, bestrooi ze met Parmezaanse kaas en eet ze direct op.

Wil je gewoon verse pasta e basta?
Maak ook eens verse tagliatelle, klik hier voor een voorbeeld met truffel!

Muziek terwijl u werkt:
Outstanding, The Gap Band

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen