snelle lasagne met paddenstoelen, vega

Mijn kinderen kun je om een boodschap sturen. Bijvoorbeeld als die eetafspraak op het laatste moment toch niet doorgaat.
Moe werpt een blik in de koelkast, screent de diepvries en besluit: het wordt een snelle paddenstoelenlasagne!
De paddenstoelenlasagne moet straks gewoon nog 35 minuten in de oven hè? Laat daar geen misverstand over ontstaan.

Maar je hoeft vandaag:
A geen verse pasta te maken, uit te rollen en te wachten tot de vellen droog zijn. En dat scheelt je al gauw een uur.
B: niet zelf je paddenstoelen te plukken, want daar heb je een dagtaak aan.
In geval van snelle lasagne pluk je een paar zakken kant en klare gemengde paddenstoelen zo uit de diepvries.

Terwijl Victor naar de buurtsuper snelt voor gedroogde lasagne uit een pakje, verhit ik alvast de olie en bak de paddenstoelen. En ik zet een grote pan met water op. Fabio plukt in de tuin peterselie, tijm, rozemarijn en salie. Il Marito verwarmt de oven alvast voor en raspt de kaas.
Als je een beetje doorwerkt ben je in twintig minuten klaar (je mag er ook langer over doen hoor) en schuif je de paddenstoelenlasagne zo de oven in.
En dan kun een half uur lang allerlei drukke dingen doen, zoals tafel dekken, opruimen, stofzuigen, was ophangen, hometrainen. Andere mensen onthaasten en schenken alvast een wijntje in...








recept lasagne met paddenstoelen, voorgerecht voor 4 personen

900 g gemengde paddenstoelen uit de vriezer (bijvoorbeeld een mengsel van shiitake, eekhoorntjesbrood, champignons, gewone oesterzwam, Japanse bundelzwam, bruine ringboleet)
2 el olijfolie om in te bakken en wat extra voor de ovenschaal
platte peterselie en als je hebt ook nog een flink salieblad, twee takjes verse tijm, een paar naalden verse rozemarijn
flinke teen knoflook
7 vellen lasagna van  8 x 16,5 cm maar dit verschilt per merk en per ovenschaal
100 g Parmezaanse kaas
zwarte peper
zout

voor de bechamel
6 dl melk
35 g boter
35 g bloem
zout
peper

Deze lasagne is romig en heeft een lekkere herfstachtige smaak. Zorg dat er in je paddenstoelenmix shiitake en/of porcino (eekhoorntjesbrood) zit, dat zijn de paddenstoelen die smaak geven aan deze ovenschotel! Je kunt ook verse paddenstoelen gebruiken natuurlijk, of verse en gedroogde gewelde shiitake of porcini.

Verwarm de conventionele oven voor op 180 graden.
Breng een grote pan met water aan de kook. Vergeet niet het water te zouten!
Snij de knoflook in een paar dikke plakken en fruit een minuut in de olie.
Doe de paddenstoelen erbij en bak ze op hoog vuur tot het vocht grotendeels verdampt is.
Hak de kruiden grof en bak ze kort mee.
Draai het vuur uit.
Maak de bechamel. Klik hier voor de bereidingswijze van bechamel, maar gebruik de ingrediënten en hoeveelheden die hierboven staan (We maken dus een dunnere bechamel en we maken hem nu zonder nootmuskaat).
Rasp de kaas.
Vet de ovenschaal in met olijfolie.
Ik haal de knoflookschijfjes uit de paddenstoelenmix, maar je kunt ze ook opeten.
Maak nu laagjes en begin met de paddenstoelen, bechamel, Parmezaanse kaas en lasagnevellen.
Kook de lasagnevellen een minuut voor en snij ze bij waar nodig. Herhaal dit en eindig dan met een laag paddenstoelen, bechamel en kaas. Je hebt dus 3 lagen paddenstoelen en twee lagen lasagnevellen.
Bak de paddenstoelenlasagne gaar in 35 - 40 minuten.

Eet een rucolasalade vooraf of eet deze salade naast de paddenstoelenlasagne.
Drink er een glas Valpolicella classico bij.
En eet druiven, Parmezaanse kaas en walnoten toe.

Voor langzame lasagne klik je hier
Voor luie lasagne alla bolognese klik je hier

Muziek terwijl u werkt:
Penso positivo, Jovanotti

4 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke recepten altijd! Weer mooie inspiratie opgedaan voor de komende dagen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem9/12/2015

    Dag Antoinette, vraagje: Moet de porcini eerst geweekt worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gebruik je gedroogde porcini? Dan zou ik ze even weken inderdaad.

      Verwijderen