pesto-kaasbrood bakken

De geur van gebakken liefde verwarmt het huis zodra mijn pesto-kaasbrood in de oven staat. Mmmm.... Het ultieme Bonagevoel (zie filmpje) maakt zich van me meester: familie en vrienden, zon en weide, genieten van het goede leven.
Reclame doet rare dingen met een mens, op de gekste momenten duikt ze op in je geheugen. Zou het komen omdat het pesto-kaasbrood rustiek gevlochten is, zoals de broden uit de mand in die reclame?

Dertig jaar later kijken we naar het groene gras van de buren, ver over de landsgrenzen.
Unilever presenteert gezellig samen gezond genieten van eten al weer jaren met een Italiaans tintje, met de passionele famiglia Bertolli (zie filmpje) in de hoofdrol. Zie je de tien verschillen?

Zo jammer dat ik in al die jaren hier in Italië de famiglia Bertolli of iets wat er op lijkt nog steeds maar niet heb ontmoet en ze niet tot mijn buren kan rekenen.
Zo'n heerlijke familie in de straat, daar zouden we heel wat levenskunst van kunnen afkijken!

Meer dan je best kun je niet doen, voorlopig doen we leuk mee, bijvoorbeeld door fijne producten aan te schaffen én mijn kaas-pestobrood te maken.
En dan een lekker glas wijn ernaast.
En een kaasplank erbij.
En wat fijne vleeswaren.
En gemarineerde olijven.
En...
Zeg mensen van het goede leven, ik zeg: op la dolce vita!


recept kaas-pesto-brood

1 el pesto genovese (niet van Bertolli toch? Klik hier voor het recept).
100 g Asiago of belegen Goudse
100 g Parmezaanse kaas
25 g verse biergist of 7 g gedroogde gist
1 dl volle melk op kamertemperatuur
400 g bloem "0"
8 g zout
6 el olijfolie, niet van Bertolli
5 g suiker
zwarte peper
2 eieren

Dit kaas-pestobrood is een compact, geurig brood met een duidelijke kaassmaak en een knapperige korst. Direct lauwwarm opeten vind ik het lekkerst.

Rasp de kaas.
Los de biergist op in de helft van de melk. Gebruik je gedroogde gist, dan hoef je deze niet eerst op te lossen, maar het kan wel.
Strooi de bloem in een grote kom en maak er een kuiltje in. Doe hierin de met lauwe melk aangemengde gist of de gedroogde gist.
Strooi het zout aan de kant.
Voeg dan de olie, de pesto, de suiker, de peper en de rest van de lauwe melk toe.
Kneed en voeg 1 ei toe.
Kneed en voeg het tweede ei toe.
Kneed en voeg de kaas toe.
Kneed goed door, totdat er een soepel deeg ontstaat en de kaas goed verdeeld is.
Bestrooi het werkblad met wat bloem en verdeel het deeg in 3 porties.
Rol de porties uit tot 3 staven van ongeveer gelijke lengte en dikte.
Laat deze rollen drie kwartier rijzen in bijvoorbeeld de oven of een andere tochtvrije plek.
Vlecht het brood en laat het brood nog drie kwartier rijzen.
Bestrijk het brood met water.
Verwarm de conventionele oven tot 180 graden en bak het brood gaar in ongeveer 35 - 40 minuten.
Door het brood in een onvoorverwarmde oven te zetten help je het een paar minuten om nog beter te rijzen.

Nou is er toch een enkele storende factor in de Bona-idylle. Wij eten dit brood niet met margarine, maar met een lik zelfgemaakte pesto, een scheutje olijfolie of boter. Of met niks!
Het pesto-kaasbrood is lekker bij deze tomatensoep (klik hier), en andere soepen, belegd met vleeswaren of naast een kaasplankje.

Muziek terwijl u werkt:
Love for sale, Dinah Washington

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen