Italiaans brood, schiacciata met druiven

Ken je die mop van die drie vrouwen die truffels gingen zoeken?
Ze gingen niet!
Alle gepensioneerde mannen met kwispelende truffelsnuffelaars waren namelijk veel te druk. Ze gingen allemaal wel een goede vriend of een familielid helpen met het oogsten van de druiven.

Niet getreurd! In gezelschap van Marleen van Es  en Wendy Heyer wandelen is sowieso leuk. Of je nou door Verona slentert of omhoog klimt in de Valpolicella.
Sinds half september rijden tractoren daar weer af en aan. Heuvel op, heuvel af. Behandschoende mannen leggen trossen druiven met eerbied in kistjes. Je hoort het geluid van kniptangen. Amarone en Recioto zijn in de maak en niet te vergeten de Valpolicella classico.

We knoopten een praatje aan met een plaatselijke wijnboerin. Spontaan beantwoordde ze onze vragen en ze gaf ons trossen met druiven mee.
Dankbaar namen we de Corvinone aan. Daar liepen we met kilo's en kilo's druiven die eigenlijk bedoeld waren om Amarone van te maken. Wat een feest al zo vroeg op de morgen!
Op de foto wilde de boerin helaas niet, en jullie missen daarom echt een plaatje van een vrouw. Doorleefd, gewoon en hartelijk.

Eenmaal thuis maakten we wat glazen druivensap en natuurlijk een Toscaanse schiacciata. 
Wel mét zout. Keihard in tegen de Toscaanse regelen der broodkunsten. Maar Italiaans koken met Antoinette zegt: regelen zijn er om met voeten te treden!



















recept schiacciata con l'uva, druivenbrood uit Toscane

400 g bloem 00
7 g droge gist
290 ml water op kamertemperatuur
4 el olijfolie (2 el +2 el) + extra voor de bakvorm
1,5 tl zout (ja echt)
800 g blauwe druiven van de druivenboer, woon je in Nederland dan gebruik je zo klein mogelijke druiven, bosbessen of kersen zonder pit
90 g suiker, gebruik je bosbessen dan eventueel nog wat meer suiker gebruiken

Los de gist op in 2 eetlepels water en 2 eetlepels olijfolie.
Zeef de bloem boven een kom, maak er een kuiltje in en doe het gistmengsel erbij.
Begin te kneden en doe het zout erbij. Voeg nu beetje bij beetje de rest van het water toe tot het een elastisch deeg is geworden dat niet meer plakt.
Zet de kom op een tochtvrije plek en laat het deeg ongeveer anderhalf uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Vet een rond bakblik met een doorsnee van 30 centimeter in met olijfolie.
Druk de helft van het deeg in de bakvorm.
Verdeel er de helft van de druiven over en bestrooi ze royaal met een gedeelte van de suiker.
Bedek de schiacciata met de tweede laag deeg en verdeel er de rest van de druiven over.
Druk de druiven en de tweede laag deeg goed aan en duw de randen dicht.
Bestrooi de druiven met de rest van de suiker en druppel er twee eetlepels olijfolie over.
Laat de schiacciata nog een uur rijzen.
Zet de schiacciata in een onverwarmde conventionele oven en bak haar in ongeveer 45 minuten gaar op 180 graden.
Warm en koud lekker.
Schiacciata con l'uva is een kruising van de smaken van kersenvlaai en bosbessenpannenkoek. En laten dat nou net twee met jeugdsentiment overladen baksels zijn!

Variatietip: Hak een paar naalden rozemarijn grof en strooi die op de bovenste laag deeg.

Bron: heel vrij naar Schiacciata met druiven van Giulia Scarpaleggia uit Eet, proef en beleef Toscane.

Muziek terwijl u werkt:
The Velvet Underground, Squeeze, Friends

Geen opmerkingen:

Een reactie posten