prima pruimencake met amandel

Het is pruimentijd! Het is abrikozentijd! Het is meloentijd! Het is zomertijd!
Er is volop fruit en we kunnen er maar geen genoeg van krijgen in Casa Italiaans koken met Antoinette.
Alhoewel, de perziken en nectarines streefden deze week de pruimen voorbij. En de meloen en de watermeloen ook.
Drie overrijpe pruimen waren het gevolg.
Jam maken van drie pruimen loont de moeite niet, maar op de blog van Sophie zag ik een recept voor pruimen-citroencake en zo kwam ik op het idee voor deze prima pruimencake van amandelmeel.






De trouwe lezer herkent hierin misschien wel mijn limoncello-amandelcake. En het is hem wel zo'n beetje. Zonder limoncello, toch heel goed te .... doen!

recept pruimencake van amandelmeel

250 g amandelen of 250 g amandelmeel
50 g aardappelmeel
160 g suiker
5 eieren
100 g zachte boter en wat extra voor de bakvorm
rasp van 1 citroen
1/2 tl zout, ik gebruikte kruidenzout
6 g (1 volle tl) bakpoeder
3 rijpe pruimen
1 nectarine of twee extra pruimen
bloem om de bakvorm mee te bestuiven*

Nodig: springvorm met doorsnee 24 - 28 cm

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Hak de amandelen grof in de keukenmachine.
Meng behalve het bakpoeder en het fruit alle ingrediënten door elkaar in de keukenmachine.
Als je een mooi beslag hebt, doe je het bakpoeder erbij en meng je nog even goed.
Vet de bakvorm in met boter en bestuif de vorm met bloem.
*Wil je de taart glutenvrij houden dan gebruik je in plaats van bloem en boter een stuk bakpapier dat je nat maakt en dan uitwringt voordat je de bakvorm er mee bedekt.
Giet het beslag erin.
Was het fruit.
Snij de pruimen in 4 parten (voor zover dat lukt met hele rijpe pruimen!), en verdeel ze over de cake.
Snij de nectarine in partjes en maak er een waaier van in het midden.
Bak de cake in ongeveer 35 - 40 minuten gaar en smullen maar!

Prima ontbijt, prima tussendoor!

Bestrooi de pruimen ook eens met wat kaneel.
Je kunt de nectarine vervangen door 2 extra pruimen.

Muziek terwijl u werkt:
Almost Blue, Diana Krall

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk Antoinette! En ja, die combinatie met noten is voor zomerfruit altijd weer zo zalig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker en lekker voedzaam, echt een fijn ontbijt.

      Verwijderen