passata van tomaten zelf maken

passata maken (gezeefde tomaten)

Zelf passata van tomaten maken is een van de fijnste keukenrituelen die ik ken. Tomaten inmaken hoort voor mij echt bij de zomer en afgelopen week heb ik me er uren mee vermaakt. Gezellig vind ik het, inmaken! Terwijl de tomaten staan te pruttelen en jij de  flessen en potten steriliseert, ga je gewoon ook door met de andere dingen waar je mee bezig was. Muziekje erbij... dansje doen... I'm the queen of cocooning!
Je begrijpt, vanochtend heb ik nog maar even twee flinke kisten gekocht.

Tomaten zeven en inmaken is misschien wel een beetje freaky, want in de winkel staan potten, flessen en pakjes genoeg. Maar zelfgemaakte gezeefde tomaten zijn veel lekkerder dan gezeefde tomaten uit een pakje of een fles. De smaak is zoeter, de structuur is onregelmatiger, de substantie is wat wateriger. Hoewel dat laatste ook ligt aan de kooktijd die je hanteert.

Een wat oudere Italiaanse buurman met een knoepert van een moestuin vindt dat ik "Echt een vrouw ben om mee te trouwen!" omdat ik zelf mijn gezeefde tomaten maak.
Ahum.
Liever was ik groots en meeslepend dan een Ideale Huisvrouw maar ik ben in ieder geval wel blij met mijn flessen vol geconcentreerd rood goud!

recept gezeefde tomaten zelf maken

rijpe tomaten, zoveel mogelijk!

Nodig: gesteriliseerde flessen en potten, flinke pannen en een roerzeef. Werk met schoon materiaal.

Tomatensaus inmaken kan op duizend manieren. Zowel wat betreft de methode als wat betreft de ingrediënten. Ik gebruik echt alleen tomaten. Zo kan ik de tomatensaus gebruiken als basis voor spaghetti met tomaat, basilicum en kaas, maar ook voor een chili con carne. Of ik kan er ketchup van maken.
Doordat ik het simpel hou, kan ik er straks nog alle kanten mee op.

Sommige mensen ontvellen de tomaten eerst of snijden de zaadlijsten weg. Dan heb je nog mensen die de pulp ophangen in fijne doeken, zodat het water eruit kan lopen. Een soort van tomaten-hangop!
Ik gebruik een roerzeef zodat ik niet hoef te ontvellen. En de pitjes van de tomaat blijven in de zeef hangen. Ik denk dat mijn methode de kooktijd wel wat verlengt, omdat er meer vocht van de tomaat de pan in gaat. Maar ontvellen en ontpitten kost ook tijd en eigenlijk ben ik lui. Ok, aan de slag dan maar!

Was de tomaten en snij lelijke plekken weg.
Doe de tomaten in grote pannen en giet nog een klein espressokopje water in iedere pan.
Breng de tomaten op redelijk hoog vuur aan de kook met het deksel op de pan.
Als de tomaten eenmaal koken, barsten en hun sap vrijgeven, gaat het deksel van de pan zodat het water kan verdampen. Roer af en toe.

Hoeveel water er precies moet verdampen en hoe lang de tomaten moeten koken voor je ze kunt zeven is moeilijk te zeggen. Het ligt eraan hoeveel water je tomaten bevatten. Als indicatie kun je aanhouden dat wanneer een volle pan nog maar halfvol is, de tomaten genoeg zijn ingekookt om ze door de zeef te halen. Met mijn tomaten (peervormige uit Zuid-Italië) duurt dat ongeveer een uur.

Roerzeef de tomaten boven een kom. Verhit de gezeefde tomaten daarna kort. Vind je de gezeefde tomaten nog te waterig, dan laat je ze nog een tijdje inkoken tot de saus de door jou gewenste dikte heeft.
Giet de hete saus in de gesteriliseerde potten. Draai de deksels goed dicht en zet de potten op de kop.
Zet de potten na een minuut of vijf weer rechtop en laat de saus langzaam afkoelen.

Als die twee kisten straks weg zijn gewerkt heb ik in totaal 24 kg ingemaakt. Daar kom ik de winter niet mee door. Al was het maar omdat ik de potten nu al gebruik voor mijn sauzen... Zo lekker, daar kun je niet van afblijven!

O ja! Breng de meest grootse en meeslepende pot gezeefde tomatensaus naar je bejaarde buurman en buurvrouw. Wedden dat ze dat hartstikke fijn vinden?

Een overschot aan tomaten? Hier nog een paar ideetjes:
tomaten drogen in de oven
verse tomatensoep met kruiden uit de tuin

Geen zin in zeven, geen tijd? Met tomaten uit blik kun je hele lekkere saus maken:
tomatensaus van 4 ingrediënten uit de voorraadkast

Muziek terwijl u werkt:


6 opmerkingen:

 1. Heerlijk!!! Ik ga nog meer tomaten in mijn tuintje zetten.....mmmm.....groetjes van Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee! Zelfgemaakte passata is echt veel lekkerder!

   Verwijderen
 2. Smaakt echt heerlijk, ik heb zelf een pizzeria in Breda en wij gebruiken dit ook als 'tomatensaus' op gedeelte van de speciale pizza's. Iedereen vind het heerlijk. Neem een kijkje op mn website als je tijd hebt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe lang kun je zo'n pot/fles bewaren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben geen expert op dit gebied, een houdbaarheidsdatum geven is moeilijk. Maar mijn potten waren minstens 4 maanden houdbaar, koel en donker bewaard. Gewerkt met schone spullen, schone handen, steriele potten.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.