focaccia met aardappel en tijm

recept focaccia met aardappel maken 

Mijn oudste zoon Victor is 10 jaar oud en hij is 1,64 meter lang. Dat is een gemiddelde lengte voor een jongen van 14 jaar. Hij is dan ook een kop groter dan zijn klasgenoten en dat heeft zo zijn voor- en nadelen.
Victor is voetbalkeeper en dan komt die extra lengte goed van pas. Zo'n lang obstakel dat alle ballen uit de lucht plukt is maar knap lastig! We hebben bij wedstrijden daarom steevast zijn identiteitskaart bij ons, omdat tegenstanders vaak denken dat de voetbalclub een loopje neemt met de leeftijdsregels.




"Nee, het is echt puur moeder natuur die jullie een loer draait hoor!"  En geroutineerd trekken we Victors identiteitskaart tevoorschijn.
"Wat geven jullie dat kind in hemelsnaam te eten?!", vragen ze daarna. "Aardappels!", zeg ik dan laconiek. "Wij Nederlanders eten niet veel anders, niet voor niks is er een heel beroemd schilderij over gemaakt!" Waarop ze grijnzend antwoorden dat het hem dan toch wel eens in de lengte van de ouders zou kunnen zitten ...

Wil jij ook lang worden? Eet dan deze focaccia met aardappels en tijm. Maar hou er rekening mee dat het enorm uit de klauwen kan lopen!

recept focaccia met aardappel en tijm

200 g kruimige aardappel (geschild gewicht)
200 g semola di grano duro (verkrijgbaar bij de Turk)
200 g "00" of patentbloem + wat extra voor de bakplaat
10 g droge gist of 25 g verse biergist
10 g kruidenzout of zout
280 ml bruisend water op kamertemperatuur
1 el olijfolie voor in het deeg
2 el olijfolie (of meer naar smaak) voor op het deeg
een paar takjes tijm, want dat is weer eens wat anders dan rozemarijn
eventueel wat grof zeezout om de focaccia mee te bestrooien

Kook de aardappels en laat ze afkoelen als ze gaar zijn.
Stamp ze fijn.
Los de gist op in een deel van het water en laat het papje een paar minuten staan.
Meng in een grote kom de gestampte aardappel met semola en bloem en maak er dan een kuiltje in.
Doe het gistmengsel, de rest van het water en de olie in het kuiltje.
Strooi het zout langs de rand en kneed een paar minuten goed door.
Dek de kom af met een theedoek en zet hem zo in de oven of een andere tochtvrije ruimte.
Laat het deeg anderhalf uur rijzen. 
Of laat het deeg een uur rijzen, vorm het brood en laat het dan nog een half uur te rijzen.
Ik liet het deeg 1 keer rijzen en het werd prima.
Haal het deeg uit de oven en verwarm de oven voor op 225 graden.
Bedek een ovenplaat met bakpapier en strooi er weinig bloem over.
Maak met behulp van een spatel (het deeg is enorm kleverig!) een dikke rechthoek van het deeg.
Maak er met je vinger gaten in.
Giet er olijfolie over en bestrooi de focaccia met tijm.
Strooi eventueel wat grof zeezout over de focaccia.
Bak de aardappelfocaccia gaar in ongeveer 25 minuten op 225 graden. 

Bijvoorbeeld lekker met gegrilde groenten, yoghurt-kruidendip en een tomatensalade.

Dit recept is een variant op mijn gedegenereerde focaccia uit Puglia.

Muziek terwijl u werkt:
Couch potato, Jakubi

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen