Zelf kruisbessenjam maken

Kruisbessenvlaai met schuim, dat was vroeger mijn favoriete Limburgse vlaai.
Dat is nou zo'n traktatie waar ik in Italië nooit echt vervanging voor heb gevonden. Ik blijf die vlaai missen!
Kruisbessen zijn in Italië niet of nauwelijks te koop, dus legde ik tijdens ons verblijf in Nederland maar eens een mooi voorraadje kruisbessenjam aan.





Het was nog even een zoektocht, want tijd om naar een van de vele pluktuinen te gaan was er niet echt. In onze vakanties in Nederland worden altijd heel wat activiteiten gestopt. Gepropt, dat dekt de lading beter.
Ik had daarentegen ook geen zin om in de supermarkt 24 Euro (!!) per kilo te betalen. Uiteindelijk slaagde ik op de markt voor een hele schappelijke prijs.

Ik gebruikte rode kruisbessen die wat zoeter zijn dan groene kruisbessen. De smaak van de rode kruisbessen heb ik "opgefrist" door citroenrasp en citroensap te gebruiken.

recept kruisbessenjam met citroenrasp en -sap

1350 g rode kruisbessen
680 g kristalsuiker
1 biologische citroen
gesteriliseerde jampotten en deksels

Was de kruisbessen en haal de boven- en onderkantjes weg.
Pureer de kruisbessen met een staafmixer of in de keukenmachine.
Doe de suiker bij de kruisbessen en roer goed.
Spoel de citroenschil goed af onder de lopende kraan.
Doe de rasp van de hele citroen in de pan.
Doe het sap van een halve citroen erbij.
Laat de jam ongeveer een half uur pruttelen op redelijk hoog vuur, tot het schuim is verdwenen. Blijf erbij en roer regelmatig!

Giet de jam in gesteriliseerde jampotten en sluit ze goed af.
Zet de kruisbessenjam 5 minuten op z'n kop.
Draai de potten om en laat ze langzaam afkoelen.

Omdat ik geen geleisuiker gebruik, is mijn jam minder stijf dan jam uit de winkel.
Kruisbessenjam is natuurlijk lekker op brood en beschuit, in yoghurt of op crostata. Naast een kaasplankje is deze friszure jam ook helemaal niet verkeerd.

Maar ik heb nu visioenen van een meringata met deze jam. Eens broeden op iets lekkers, iets wat Limburgse kruisbessenvlaai met schuim enigszins kan vervangen...

Nog meer lekkere jams van Italiaans koken met Antoinette, klik op de jam van je keuze:
vijgenjam
limoncello-aardbeienjam
blauwe-bessenjam
aalbessenjam

Muziek terwijl u werkt:
Street Life, Randy Crawford & The Crusaders




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen