lauwwarme pastasalade met pesto alla trapanese

Op een warme junidag wandelden wij langs zee door natuurreservaat Lo Zingaro op Sicilië. We liepen van het dorpje Scopello naar San Vito lo Capo. En weer terug.
Dat waren 15 kilometertjes schoon aan de haak. Heuveltje op, heuveltje af, om nog maar te zwijgen van onze actieve pitstops.

Dan doken we verkoelend kristalhelder water in, waar de Caribische Zee nog een puntje aan kan zuigen. En zwommen we tussen de dolfijnen sardientjes!
Het is me niet gelukt ze allemaal te knuffelen, maar wist je dat je van simpelweg zwemmen tussen kleurige kleine vissen helemaal gelukkig wordt?



Ik wil maar zeggen, na zo'n dag lust je wel wat. Zeker als je op zo'n fijn stekje bent als Pensione Tranchina. Ontbijten en dineren is daar een feest. En het avondeten aftrappen met pasta alla trapanese is een galabal!

Pastasalade! Wie is er niet dol op?
Nou, ik!
Maar als ik de pasta met pesto alla trapanese zoals ik die at bij Pensione Tranchina ontleed, hussel met een lepeltje Italiaans koken met Antoinette en er de pastasaladeformule op los laat, dan is een heerlijk bordje pasta de uitkomst.
Ik serveer 'm lauwwarm. Dat dan weer wel!

recept pastasalade met ontrafelde pesto trapanese

350 g heerlijke middelgrote tomaten
330 g korte pasta, bijvoorbeeld casarecce
4 el olijfolie
1 teen knoflook
versgemalen zwarte peper
zout
1/2 tl gedroogde oregano
50 g amandelen
20 g ricotta salata of pecorino
10 g verse basilicum

Pel de tomaten: kruis ze met een scherp mesje licht in aan de boven- en aan de onderkant. Leg de tomaten in een zeef en zet de zeef 15 seconden in zachtjes kokend water. Haal de zeef omhoog en pel de tomaten met een klein mesje.
Haal de zaadlijsten uit de tomaten en snij het kroontje weg. Je houdt nu alleen vruchtvlees over en dat snij je in stukjes.
Kook de pasta in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Hak de amandelen vrij grof.
Rasp de kaas.
Was de basilicum, dep de blaadjes droog en snij ze niet te fijn.
Verwarm de olijfolie.
Snij de knoflook in plakjes en bak ze een paar minuten in de olie tot de knoflook lichtbruin is. Haal de plakjes weg.
Doe de tomaten, peper, zout en gedroogde oregano erbij en bak dit een minuut of drie op hoog vuur.
Giet de pasta af en roer er de tomatensaus door.
Laat de pasta wat afkoelen en doe er voor het serveren de amandelen, basilicum en ricotta door.

En als het toch warm is, maak je in een moeite door toch gewoon een compleet pastasaladebuffet? Voor de hele buurt, of voor de hele week? Klik op onderstaande recepten voor nog meer heerlijke pastasalades van gezellige bloggers. Het is tenslotte 1 juli, dag van de pastasalades!
Boil your bones voor het pastasalade zomerfeest van Eten Maken 
Of eet funky gele pastasalade van Gereons Eatery and Winery
Maak vooral ook de koude pastasalade met radicchio, gorgonzola en balsamicodressing van Homecooking Dept. ‎
Tune in voor de romige pastasalade met tonijn van Miss Foodie
En Eten uit de Volkstuin schotelt heerlijke koude pastasalade met erwtenscheuten en citroen voor!

Deel vandaag jouw allerlekkerste pastasalade met ons, zie onze pagina op Facebook! Deze pagina is een initatief van Kookboekrecensies Cobuse, klik hier om haar leuke initiatieven op de voet te volgen.

Muziek terwijl je een pastasaladefeest in elkaar zet:
Two Socks at play, Dances With Wolves, John Barry
Piccoli Dettagli, Giusy Ferreri

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen