Italiaanse snack: panelle uit Palermo

Wij slenterden over de levendigste markt van Palermo: Ballarò.
Haarfijn liet ik me uitleggen wat het verschil in gebruik is tussen alle uitgestalde aubergines en waarom je voor kleine venkelzaadjes dubbel zoveel betaalt als voor grote.
Ik weet nu ook waarom het nekstuk van een zwaardvis bij uitstek geschikt is voor in de pasta en waar Abramo de tenerumi haalt en welke soep hij daarvan trekt.

Van gedroogde cactusvijgen zetten àlle Palermitanen minstens twee keer per jaar thee omdat die de urinewegen zo schitterend schoonhoudt.
En toen wisten we genoeg.

We hadden wel weer eens zin om iets te eten! En zo kwamen wij op klaarlichte dag terecht in de Slag om de Hongerigen.
Twee tegenovergelegen eettentjes vingen elkaar de betalende klant af en deden het voorkomen alsof er van keiharde concurrentie geen sprake was.
Bij de één was het eten nog lekkerder dan bij de ander, en de zitplaatsen waren bij eenieder werkelijk riant!
"Ah, dus ik ben terechtgekomen tussen twee vuren?" "Nee hoor mevrouw, ik gun het mijn buurman ook van harte!" Als blikken van kemphanen, kemphanen konden doden...

Il Marito wilde gewoon èn lekker eten èn even naar een fatsoenlijk toilet. Wat bleek nou, eettent Frituur had niet één wc maar wel twee! Jah! Triomf en hoorngeschal: dat unieke verkooppuntje, dààr had de Koninklijke eettent natuurlijk niet van terug!
Ondanks dat kozen we voor de Koninklijke.
Onder het genot van een bordje panelle volgden wij op de eerste rang het steekspel van de kemphanen.

Panelle zijn gefrituurde snacks van kikkererwtenmeel. Ze zijn er op Sicilië dol op: ze liggen op de schaal vol antipasti, in een broodje met aubergine of worst of je eet gewoon een bordje vol.

recept panelle, snack of antipasto van kikkererwtenmeel voor 6 - 8 personen

250 g kikkererwtenmeel
750 ml water
1 tl zout
1/2 tl venkelzaadjes
6 blaadjes munt, fijngehakt
zonnebloemolie om in te frituren

Zeef het kikkererwtenmeel boven een kom en voeg er het water beetje bij beetje aan toe. Roer goed met de garde, zodat er geen klontjes ontstaan.
Verwarm dit beslag op niet te hoog vuur in een pan met een dikke bodem.
Voeg het zout toe en de venkelzaadjes toe en roer het beslag ongeveer een kwartier/twintig minuten, tot het lastig wordt om te roeren.
Doe nu de munt erbij en roer dit door het kikkererwtendeeg.
Bekleed een ovenbakplaat met bakpapier, en verdeel de dikke pap er gelijkmatig over met behulp van een spatel. Zorg voor ongeveer een halve centimeter dikte, of iets dunner.
Laat dit afkoelen en vrij hard worden.
Snij er 25 - 30 rechthoeken uit.
Frituur de panelle portie voor portie in hete olie (175 graden) laat ze kort uitlekken op keukenpapier, zout ze misschien nog licht en serveer.

Je kunt de venkelzaadjes en munt ook weglaten, of ze vervangen door fijngehakte platte peterselie. Die versies heb ik geproefd en zijn ook heerlijk.

Dit recept van nonna Giovanna kreeg ik via kleinzoon Francesco, eigenaar van een B&B in Palermo waar wij hebben overnacht.

Muziek terwijl u werkt:
Il ragazzo dei gelsomini, Ennio Morricone, Dimenticare Palermo

zwaardvis

een van de vele viskramen

kleine aubergines

tenerumi


zwarte olijven zònder zout

2 opmerkingen:

  1. Anoniem7/06/2015

    Janneke Vreugdenhil had er een fijne combi bij: http://www.nrcnext.nl/koken/2006/05/10/palermitaans-streetfood/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een bord vol verschillende antipasti (in te vullen naar eigen inzicht) en een broodje met aubergine/worst en panelle zijn ook hele fijne combi's ;)
    Wat Janneke noemt heb ik niet gezien tijdens mijn reis.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.