roze koeken van Koken met Karin

zelf roze koeken bakken

Als Nederlander in het buitenland wil je ook wel eens wat. Italianen zijn zo trots op hun eigen keuken, dat het er nog niet zo makkelijk is om een beetje fatsoenlijk over de grens te eten.
Ik heb in Italië bijvoorbeeld nou nog nooit Surinaamse roti gespot. Hier in de buurt zitten een aantal Mexicaanse restaurantjes van onthutsend niveau en een hoop rare Chinezen. We zijn wel gezegend met een steengoede Thai en een fijn Indiaas restaurant. Die maken veel goed!
Maar Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek van Karin Luiten, waarover ik onlangs een recensie schreef, voorziet in een grote leegte.
Voortaan maak ik zelf roti (ja ook de pannenkoekjes) en noedelsalade met sesam, tjap tjoi, Flammkuchen en Shepherd's pie; de wereld ligt nu aan mijn voeten.



Maar first things first. Ik begin met roze koeken.
Die waren ergens in mijn leven de basis van alles en ik ben bang dat ze dat nu opnieuw zullen worden.
Speciaal voor alle Nederlanders in Italië en de rest van de wereld de roze koeken van toen!!

recept 12 roze koeken van Koken met Karin

110 g bloem
100 g zachte boter
100 g suiker
2 eieren op kamertemperatuur
1 citroen
snuf zout
boter en bloem voor invetten

100 g poedersuiker
8 frambozen of 4 aardbeien of half/half*

Oven voorverwarmen op 160 graden.
Kwast een muffinvorm (12 holtes)** in met boter en bepoeder met bloem.
Klop met de mixer de boter met de suiker 5 minuten lang tot zacht en romig.
Rasp met een fijne rasp de schil van de schoongeboende citroen erboven en klop erdoor.
Voeg nu een voor een de eieren toe, blijf kloppen tot elk ei is opgenomen.
Zeef bloem en zout erboven en spatel erdoor.
Vul de muffinvorm tot ongeveer de helft met het luchtige deeg.
Dek af met een vel bakpapier en leg er een platte bakplaat op, dat houdt het rijzen tegen; we willen koeken, geen cakejes.
Bak 18 minuten in de oven. Haal bakplaat en papier eraf en geef de bleke betjes nog 2 - 3 minuutjes. Niet te lang, dan worden ze droog.
Laat helemaal afkoelen.
Glazuur: Prak het rood fruit fijn met een vork, duw door een theezeefje om de pitjes tegen te houden. Doe de poedersuiker in een andere kom en roer er net zoveel dikkig rood sap doorheen tot een stevig, roze glazuur. Verdeel direct met de achterkant van een lepel uit over de koeken.
Laat opstijven.

* ik gebruikte het sap van 2 aardbeien, een halve tl bietensap en een halve tl citroensap. Tip: gebruik  maatlepels uit de kookwinkel om te voorkomen dat het glazuur te dun wordt.
** bij gebrek aan een muffinvorm gebruikte ik twaalf kleine bakvormpjes met een doorsnee van 9,5 cm.

Of toch liever typisch Italiaans bakken? Kijk dan ook eens hier:
smeuige chocoladecake met ricotta
appeltaart uit Verona
oma's taart, torta della nonna
koekjes uit Venetië

Muziek terwijl u roze koeken bakt:
Pink, Aerosmith

5 opmerkingen:

  1. Ze zijn werkelijk schitterend, Antoinette. En mijn eeuwige kantinegang in 2vwo was toch ergens goed voor.. Herinneringen maken....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, dus jij ook al! Roze koeken, wie is er niet groot mee geworden? :)

      Verwijderen
  2. Anoniem5/24/2015

    ?? voor je broer roze koeken en roze wolken!!!!

    BeantwoordenVerwijderen